HD avgör om Assange utlämnas till Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Under två dagar ska den brittiska högsta domstolen ta upp fallet med wikileaks-grundaren Julian Assange. Assange har begärts utlämnad till Sverige, misstänkt för sexuella övergrepp.

När han kliver in genom dörrarna till domstolen vid Parliament Square i centrala London är det sista striden för att slippa lämnas ut till svenska myndigheter.

I husarrest sedan ett år

Det har nu gått snart ett och ett halvt år sedan Julian Assange polisanmäldes och sedan ett år sitter han i husarrest efter att han gripits av brittisk polis.

Våldtäktsanklagelser mot Julian Assange

I två tidigare instanser har brittiska domstolar kommit fram till att Assange ska lämnas ut, ett beslut som överklagats av hans försvarare.

Nu ska högsta domstolen ta ställning till om en svensk åklagare har juridisk behörighet att utfärda en europeisk arresteringsorder, något som Assanges försvarare har ifrågasatt.

”Stor allmän betydelse”

Högsta domstolen anser att frågan är av ”stor allmän betydelse” och vill därför pröva den.

-Syftet med hela systemet är att underlätta överlämningar mellan länder i Europa. Det måste vara tillräckligt flexibelt för att ta hänsyn till skillnader i de rättsliga systemen mellan olika länder. Annars upphör det att fungera, säger Julian Knowles, specialist på detta fält inom juridiken, till TT.

Rädd att utlämnas till USA

Julian Assange har uttryckt rädsla för att om han lämnas över till Sverige så kommer myndigheterna lämna honom vidare till USA. Efter att Wikileaks 2010 släppte hundratusentals hemligstämplade dokument har det ställts krav från amerikanska politiker att Assange ska ställas inför rätta. Bradley Manning, den amerikanske soldat som kommit över de hemliga handlingarna, sitter i amerikanskt militärfängelse i väntan på rättegång.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldtäktsanklagelser mot Julian Assange

Mer i ämnet