När han kliver in genom dörrarna till domstolen vid Parliament Square i centrala London är det sista striden för att slippa lämnas ut till svenska myndigheter.
I husarrest sedan ett år
Det har nu gått snart ett och ett halvt år sedan Julian Assange polisanmäldes och sedan ett år sitter han i husarrest efter att han gripits av brittisk polis.
I två tidigare instanser har brittiska domstolar kommit fram till att Assange ska lämnas ut, ett beslut som överklagats av hans försvarare.
Nu ska högsta domstolen ta ställning till om en svensk åklagare har juridisk behörighet att utfärda en europeisk arresteringsorder, något som Assanges försvarare har ifrågasatt.
”Stor allmän betydelse”
Högsta domstolen anser att frågan är av ”stor allmän betydelse” och vill därför pröva den.
-Syftet med hela systemet är att underlätta överlämningar mellan länder i Europa. Det måste vara tillräckligt flexibelt för att ta hänsyn till skillnader i de rättsliga systemen mellan olika länder. Annars upphör det att fungera, säger Julian Knowles, specialist på detta fält inom juridiken, till TT.
Rädd att utlämnas till USA
Julian Assange har uttryckt rädsla för att om han lämnas över till Sverige så kommer myndigheterna lämna honom vidare till USA. Efter att Wikileaks 2010 släppte hundratusentals hemligstämplade dokument har det ställts krav från amerikanska politiker att Assange ska ställas inför rätta. Bradley Manning, den amerikanske soldat som kommit över de hemliga handlingarna, sitter i amerikanskt militärfängelse i väntan på rättegång.