Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Minst 17 döda på nattklubb i Sydafrika. Foto: Reuters

20 personer funna döda på nattklubb i Sydafrika

Uppdaterad
Publicerad

Minst 20 personer har hittats döda på en nattklubb i staden East London i Sydafrika, det rapporterar public service-bolaget SABC News och flera andra medier. Flera personer ska också ha skadats.

Personerna som hittades under söndagsmorgonen ska vara mellan 18 och 20 år gamla. Nattklubben ligger några kilometer utanför East London i Östra Kapprovinsen i Sydafrika.

– Omständigheterna bakom dödsfallen är under utredning, säger brigadchef Tembinkosi Kinana till nyhetsbyrån Reuters.

Han tillägger att det är för tidigt att fastställa någon dödsorsak.

Livlösa människor runt om i lokalen

Initialt spekulerades det i att panik skulle ha utbrutit på nattklubben och att gäster skulle ha trampats ihjäl. Den teorin avfärdas nu av myndigheterna. På bilder inifrån krogen ligger människor livlösa på soffor, bord och golvet.

– Det är svårt att tro att det skulle ha varit en panikrusning eftersom de avlidna inte har några synliga skador, säger Unathi Binqose från Östra Kapprovinsens säkerhetsdepartement, till nyhetsbyrån AFP.

Dödstalen varierar

Dödstalen har pendlat mellan 22 och 17 personer. Tidigt skrevs siffran ned till 17 eftersom man räknat med skadade personer och inte enbart döda. Senare rapporterade SABC News att det rör sig om 20 döda.

Nu ska anhöriga identifiera de avlidna.

– Därefter ska vi så snabbt som möjligt obducera kropparna för att få reda på dödsorsaken. Vi pratar om 22 kroppar just nu, säger Siyanda Manana, talesperson för provinsens hälsoavdelning, till nyhetsbyrån Reuters.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.