Mellan september och november i år gjorde Europol en samordnad insats i 31 länder där totalt 228 personer greps för penningtvätt. Foto: Peter Dejong/AP/TT, Fredrik Sandberg/TT

228 gripna av Europol för penningtvätt

Uppdaterad
Publicerad

Europol har gripit 228 personer för penningtvätt i en samordnad insats i 31 länder. Sverige är ett av totalt 31 länder där den insatsen har genomförts. 90 procent av brottsligheten sker på nätet, enligt Europol.

7 520 olagliga transaktioner har kunnat stoppas i samband med att dessa personer har gripits, skriver Europol i ett pressmeddelande. Det totala värdet på transaktionerna är 12,9 miljoner euro, motsvarande cirka 129 miljoner kronor.

Totalt har 3 833 personer identifierats i den omfattande räden mot penningtvätt som pågick från september till november i år.

Den samordnade insatsen (EMMA 5) gjordes för femte gången, där myndigheter och banker i de flesta EU-länder har deltagit, däribland Sverige. Insatsen samordnas av Europol, Eurojust och Europeiska bankförbundet EBF. Även Norge, Australien, Ukraina och USA har deltagit.

På nätet

Enligt Europol utövas brottsligheten till 90 procent på nätet. Fallen grundar sig i olika typer av cyberbrott.

Personer rekryteras till exempel genom jobberbjudanden per mejl eller på sociala medier. Oftast är offren arbetslösa, studenter eller personer som är under 35 år gamla och har ekonomiska svårigheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.