Polisen genomför en räd i Dhaka. Arkivbild. Foto: TT

3 000 gripna i jättelik terrorräd i Bangladesh

Uppdaterad
Publicerad

Insatsen kommer efter flera mord av misstänkta militanta islamister, men oppositionen anklagar regeringen för att slå ned mot politiska motståndare.

– Vi har gripit 3 155 personer, inklusive 37 militanta islamister, som en del i specialinsatsen under de senaste 24 timmarna, säger polischefen Shahidur Rahman till nyhetsbyrån AFP.

Men oppositionspartier hävdar att regeringen använder antiterrorräderna som täckmantel för att bekämpa politiska motståndare.

– Hundratals politiska aktivister har gripits, säger Fakhrul Islam Alamgir, partiledare för Nationalistpartiet BNP, till AFP.

Många har mördats

Sedan februari förra året har fler än 30 människor i Bangladesh mördats i vad som misstänks vara dåd av islamistiska extremistgrupper, enligt nyhetsbyrån Reuters. Islamiska staten (IS) har tagit på sig 21 av dessa, medan al-Qaida sagt sig ligga bakom de flesta övriga, hävdar organisationen Site, som övervakar extremistgruppers aktivitet på nätet.

Regeringen i Dhaka har kategoriskt förnekat att IS eller al-Qaida är inblandade och lägger i stället skulden på inhemska terrorister, framförallt den förbjudna jihadistgruppen Jamayetul Mujahidin Bangladesh (JMB). 27 av de som nu gripits tillhör enligt polisen JMB.

Men trots regeringens dementier påstår jihadistgruppen IS att den låg bakom mordet på en man som arbetade på ett hinduiskt tempel i nordvästra Bangladesh på fredagen, uppger Site. Det är därmed det tredje brutala knivmordet på medlemmar av religiösa minoriteter på en vecka som terrorgruppen tar på sig skulden för.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.