Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s utrikesreporter om vad en markoffensiv mot gränsstaden Rafah skulle innebära: ”Hjälporganisationer på plats har kallat det för en nedräkning till en katastrof.” Foto: Atef Safadi/EPA/Marco Nilson/SVT

Hamas tar ställning till israeliskt förslag om vapenvila i Gaza

Uppdaterad
Publicerad

Hamas ser just nu över ett nytt israeliskt förslag om vapenvila, enligt nyhetsbyrån AP. Samtidigt tycks Israels markoffensiv mot Rafah i södra Gaza stå för dörren.

– Hjälporganisationer på plats har kallat det för en nedräkning till en katastrof, säger utrikesreporter Gilda Hamidi-Nia på plats i Jerusalem.

Den högt uppsatte Hamasledaren Khalil al-Hayya har inte gett några detaljer kring Israels förslag, men säger enligt AP att det rör sig om ett svar på ett förslag från Hamas för två veckor sedan.

Israel är berett att ge förhandlingar om gisslan ”en sista chans” innan en markinvasion inleds. Det rapporterar nyhetssajten Axios som pratat med två israeliska källor.

Krig mellan Israel och Hamas

Vapenvila på sex veckor

Tidigare denna månad ska förhandlingarna, som sker med hjälp av medlare från bland annat Egypten, ha kretsat kring en vapenvila på sex veckor och frigivning av 40 civila och sjuka israeler som fortfarande antas befinna sig i fångenskap i Gaza – mot att palestinska fångar i israeliska fängelser befrias.

De pågående diskussionerna mellan egyptiska och israeliska tjänstemän är enligt AP fokuserade på det första steget i en flerstegsplan.

”Nedräkning till en katastrof”

Det uppges råda ”momentum” och förhoppningarna är att man ska få till en kompromiss som kan avsluta det månader långa kriget och avvärja den planerade markoffensiven mot Rafah, där närmare 1,5 miljoner flyktingar ska befinna sig och människor fortsätter att sätta livet till i israeliska attacker.

Men enligt israeliska medier gör sig landet redo för att inleda offensiven. Om det sker uppges det leda till stora konsekvenser.

– Hjälporganisationer på plats har kallat det för en nedräkning till en katastrof, säger utrikesreporter Gilda Hamidi-Nia på plats i Jerusalem i Rapport.

– I flera månader har omvärlden vädjat och försökt få Israel på andra tankar. Men Israel säger sig vara fast besluten att genomföra en markinvasion i Rafah.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet