3,5 miljoner barn hotas av sjukdomar i Pakistan

Publicerad

Upp till 3,5 miljoner barn hotas av dödliga vattenburna sjukdomar i Pakistan, uppger en FN-talesman på måndagen.

Efter de stora översvämningarna i landet har kolera konstaterats, och minst 36.000 människor uppges lida av diarré.

Vattenburna sjukdomar är oroande följeslagare i översvämningskatastrofer, men med nya och mer effektiva system kan sjukdomshanteringen underlättas, uppgav Mark Ward som är ansvarig för samordningen av det amerikanska biståndsorganet USAID:s krishjälp, i söndags.

Sex miljoner utsatta
-Vad som oroar oss mest är vatten och hälsa. Rent vatten är nödvändigt för att undvika vattenburna sjukdomar. Vattnet under översvämningarna har blivit kraftigt förgiftat. Det saknas rent vatten, säger Maurizio Giuliano som är talesperson för FN:s hjälpsamordningsorgan OCHA till AFP.

Organet beräknar att sammanlagt sex miljoner människor är direkt utsatta för möjliga vattenburna sjukdomar som diarré, dysenteri, gulsot samt tyfoid.

OCHA varnar för ”en andra våg av död” om inte internationell hjälp når fram.

-Världshälsoorganisationen WHO förbereder nu att hjälpa 140.000 personer om kolera bryter ut, men regeringen har ännu inte bekräftat några fall, sade Giuliano.

TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer