4,7 miljoner människor drabbade av översvämningarna i Bangladesh

Uppdaterad
Publicerad

Miljontals människor har tvingats fly undan översvämningarna i Bangladesh som hör till de värsta på årtionden. En fjärdedel av landet ligger nu under vatten och en miljon hus har förstörts.

– Det är en tuff situation ovanpå pandemin, säger Christine Johansson, biståndsråd vid ambassaden i Dhaka.

Bangladesh utsattes tidigare i år för två cykloner och har därtill infört hårda coronarestriktioner. Samtidigt ligger nu en fjärdedel av landet under vatten i översvämningarna som pågått sedan början av juni. Orsaken är de kraftiga monsunregnen.

– Vi har det väldigt svårt. Vårt hem har översvämmats. Det finns inga jobb, läget är hopplöst, säger Nasim Begum som bor i ett av de drabbade områden.

4,7 miljoner människor, av dem drygt 1,9 miljoner barn, har direkt drabbats av översvämningarna som slagit mot 31 av landets 64 distrikt, enligt Christine Johansson, biståndsråd vid ambassaden i huvudstaden Dhaka.

– Det är mycket mer vatten i år och det befaras stanna långt in i augusti, säger Christine Johansson.

Fattiga drabbas hårdast

Knappt hundra personer har hittills rapporterats ha omkommit, varav många är barn som har drunknat, enligt TT. Översvämningarna hör till de värsta som drabbat landet på årtionden och det är människor som bor längs med flodbankarna som påverkas hårdast.

– Och det är vanligtvis de fattiga. Det är fattiga bönder och brukare utav jord som är de som drabbas mest.

Människor flyr nu undan vattenmassorna till områden där de kan stanna till dess att vattnet sjunker undan. Myndigheterna har lagt upp en plan för att nå fram med hjälpinsatser, men enligt Johansson är det svårt att få fram förnödenheter till alla.

– Det är en sådan omfattning på krisen och den är värre i år, säger Christine Johansson, och fortsätter:

– Det räcker inte, det är så mycket på en gång. Men naturligtvis så lindrar det och hjälper de människor som berörs.

Hårda coronarestriktioner

Mer än 200 000 personer har bekräftats smittade med covid-19 i Bangladesh. Av dem har nästan 3 200 avlidit, enligt Johns Hopkins-universitetet i USA. När många människor nu samlas i de områden som klarat sig undan vattenmassorna växer oron för att landets omfattande coronarestriktioner inte ska kunna upprätthållas.

– Naturligtvis är det ett problem. Men man har enorma informationskampanjer för att försöka få människor att tänka på social distansering, säger Christine Johansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.