Foto: TT

40.000 barn gifts bort varje dag

Uppdaterad
Publicerad

De berövas sin barndom, rätten till sin kropp och kontrollen över sitt eget liv. Över 14 miljoner flickor under 18 år blir bortgifta varje år. I utvecklingsländer har så många som en tredjedel av alla flickor ingått i ett barnäktenskap.

FN räknar med att 14 miljoner flickor årligen kommer att ingå i barnäktenskap fram till år 2020. Det innebär att närmare 40.000 barn per dag gifts bort.

En tredjedel av alla flickor i utvecklingsländer har ingått i ett barnäktenskap, enligt FN. Niger i Västafrika har den allra högsta andelen barnäktenskap i världen – där gifter sig tre av fyra flickor innan de fyllt 18 år. Men också i länder som Bangladesh, Chad och Mali är det mycket vanligt.

Korrespondenterna om barnäktenskap

Flickorna slutar skolan och kastas in i ett liv med en äldre man. I den nya relationen utsätts de för stora fysiska och psykiska risker, enligt Sara Österlund, rådgivare på ungas sexuella och reproduktiva hälsa, Plan Sverige.

– Man kan se att de utsätts för ökat våld och sexuella övergepp och många av flickorna blir gravida när de är mycket unga, säger Sara Österlund.

Graviditet ledande dödsorsaken för flickor

I utvecklingsländer är den främsta dödsorsaken för flickor mellan 15 och 19 år graviditet och förlossning. 90 procent av alla unga kvinnor mellan 15 och 19 år som föder barn gör det inom ramen för ett äktenskap, enligt Plan Sverige.

Även för flickorna som klarar förlossningen innebär graviditeten ofta stora konsekvenser på deras kroppar, enligt Sara Österlund. Dessutom får flickornas barn i sin tur sämre förutsättningar för ett hälsosamt liv på lång sikt.

– Ett annat jättestort problem, både för individen och för samhället, är att flickorna inte fortsätter skolan, säger hon.

Flera orsaker till barnäktenskap

Trots alla konsekvenser som barnäktenskap innebär sker det sällan av illvilja, säger Sara Österlund. Anledningen till att man gifter bort sina barn är flera.

– Fattigdom är en stor bidragande orsak. En familj som har väldigt knapert kan känna att en dotter får en bättre framtid hos någon annan. Dessutom kan den egna familjen få en bättre ekonomisk situation, säger hon.

En annan viktig orsak är sociala och religiösa normer. Det kan till exempel i många länder vara ”en hedersfråga” – att flickan flyttas direkt från en familj till en annan. Men också brist på jämställdhet genomsyrar alla aspekter. Flickor värderas helt enkelt inte lika högt som pojkar i många delar av världen, säger Sara Österlund.

Ökad uppmärksamhet internationellt

Frågan om barnäktenskap har den senaste tiden fått ökad uppmärksamhet. FN antog nyligen en resolution för att utrota barn- och tvångsäktenskap.

– Det finns ett större intresse på global nivå. Trots att frågan nu börjar få uppmärksamhet är det fortfarande lite av ett dolt problem. För mig är att motverka och utrota barnäktenskap är en av de mest centrala frågorna för att nå jämställdhet och utveckling, säger Sara Österlund.

I många länder där barnäktenskap är vanligt förekommande finns lagar mot barnäktenskap, men de implementeras inte. Pressen på att stoppa barnäktenskap ökar nu internationellt.

– Jag tycker att problematiken förtjänar mer uppmärksamhet, även om att jag vet att det görs mycket mer i dag än för bara fem år sedan. Det hoppfulla är att vi ser framsteg.

Vill du veta mer?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Korrespondenterna om barnäktenskap

Mer i ämnet