Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
De som kidnappades vid en skola i Nigeria för snart två veckor sedan har frisläppts. Innan de frisläpptes skedde en ny kidnappning i landet vid en flickskola. Foto: AP / Reuters

38 personer fria efter kidnappning i Nigeria

Uppdaterad
Publicerad

Ett 40-tal personer har släppts fria efter att ha kidnappats från en skola i delstaten Niger i Nigeria. Beskedet om frisläppandet kommer dagen efter att över 300 flickor kidnappats i delstaten Zamfara.

De 38 nu frisläppta personerna kidnappades vid Government Science College Kagara i Nigera för två veckor sedan, rapporterar nyhetsbyrån AP. Inledningsvis rapporterades om “hundratals bortförda”. Antalet skrevs sedan ned till 42, men var i själva verket 38 enligt lokala myndigheter.

En pojke dödades i samband med kidnappningen.

”Utsatts för ohygglig tortyr”

Personerna togs emot av myndigheterna i staden Minna under lördagen.

– De har utsatts för en ohygglig tortyr, sade delstatsguvenören Abubakar Sani Bello och fortsatte:

– De genomgår just nu en ingående hälsoundersökning och förhoppningsvis kan de snart återförenas med sina familjer. En av de kidnappade fick sjukhusvård efter att ha drabbats av utmattning.

317 kidnappade i Zamfara

En dag tidigare, under fredagen, kidnappades 317 flickor från flera olika internatskolor i delstaten Zamfara. Gärningspersonerna attackerade samtidigt en militäranläggning och hindrade på så sätt militären från att förhindra kidnappningarna.

Det finns ett flertal beväpnade grupper i Zamfara som är kända för att kidnappningar. Grupperna begär ofta lösensummor eller använder kidnappningarna i utpressningssyfte för att försöka få ut fängelseinterner.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer