• Viktigt meddelande:

    Information om skogsbränder på flera platser i landet Läs mer

Arkivbild från Autobahn. Flyktingarna som hittades i en lastbil var på väg mot Berlin. Foto: TT

50-tal flyktingar hittades i lastbil i Tyskland

51 flyktingar hittades i en lastbil på väg till Berlin. Nästan hälften av personerna var barn. Flyktingarna var hungriga och törstiga och stod och satt direkt på lastbilsgolvet bland lastpallar.

Poliserna som gjorde upptäckten var omskakade. Det var under lördagskvällen som över 50 personer upptäcktes vid en genomsökning av en turkisk lastbil. Lastbilen var på väg till Berlin. Sammanlagt befann sig 51 flyktingar i lastbilen varav 14 av dessa var kvinnor och 17 barn, den yngsta knappt sex år gammal, skriver Der Tagesspiegel.

Flyktingarna befann sig på ett osäkrat golv där det fortfarande fanns lastpallar. De fick stå och sitta på golvet. Flera av personerna var mycket hungriga och törstiga och en person led av uttorkning, men ingen hade några allvarliga skador. Räddningstjänst kallades till platsen.

LÄS MER: Här hänger flyktingar under lastbilar

Enligt egna uppgifter komma de flesta av personerna från Irak, säger en talesman för den federala polisen i Tyskland till Tagesspiegel.

Föraren gripen

Den turkiska 46-åriga föraren har gripits tillfälligt och även förhörts angående misstankar om människosmuggling.

LÄS MER: Människosmugglare tvingade flyktingar i döden

Flyktingarna som färdades i lastbilen har tagits i förvar och kommer att skickas till ett uppsamlingscenter i Eisenhüttenstadt efter förhör då de misstänks för illegal inresa. Åtminstone en av de resande är sedan tidigare registrerad som flykting i Rumänien.

Det är ännu oklart varifrån lastbilen började köra.

Hänsynslösa smugglare

Den tyska federala polisens talesman har sagt att lördagkvällens upptäckt än en gång visar på hur smugglare agerar utan skrupler. I närheten av Wien gjordes en liknande upptäck för två år sedan då 71 flyktingar som smugglades i en kylbil hittades döda.

LÄS MER: Flyktingar hittade döda i övergiven lastbil

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer