Brandmän arbetar i det förstörda våningshuset Grenfell Tower i västra London. Foto: TT

600 hus har liknade brandfarliga fasadmaterial

Publicerad

Upptill 600 byggnader i Storbritannien är byggda med liknande brandfarliga material som det svårt brandhärjade Grenfell Tower i London. Det uppger landets premiärminister Theresa May.

Tester har visat att minst tre kvarter med höghustorn på olika platser i Storbritannien är klädda i samma brandfarliga fasadmaterial som Grenfell Tower i London, där minst 79 människor omkommit eller saknas. Hundratals byggnader som misstänks vara konstruerade med likande material kommer nu att gås igenom, rapporterar Sky News.

Den brandfarliga klädnaden på Grenfell Tower misstänks ha accelererat brandens utveckling, där lågorna klättrade hela vägen upp längs det 24 våningar höga huset inom loppet av en timme.

Testar 100 hus daligen

Brandkår och lokala myndigheter ”gör allt de kan” för att försäkra sig om att de hus med potentiellt brandfarligt material är säkra, delger May i ett uttalande.

Myndigheterna genomför nu tester på 100 bostadskomplex daligen, med testresultat färdiga inom några timmar. Samtidigt finns en bromskloss i arbetetprocessen: brittiska myndigheter kommer inte att peka ut vilka hus det handlar om innan fastighetsägaren har informerat de boende.

LÄS MER: May ber om ursäkt för Grenfell Tower-branden

Men May påpekar också att fastighetsägare och värdar har ett ansvar när det kommer till frågan om brandsäkerhet.

– Värdar är enligt lag ålagda att upplåta säkra bostäder, och kan de inte det förväntar vi oss att alternativa boenden erbjuds, säger May.

May uppmanas ta personligt ansvar

Vidare säger May att ”ingen sten kommer lämnas orörd” och att utredningen från olycksplatsen kommer att presentera en rapport ”så snart som möjligt”.

Den föredetta vise Labourledaren Harriet Harman kallade testresultaten från byggmaterialet för ”skrämmande” och uppmanade May att personligen ta ansvar för efterspelet av brandkatastrofen. 

LÄS MER: Finansministern: Fasaden på Grenfell Tower var olaglig

Harman menade att katastrofen i Grenfell Tower hade kunnat undvikas om regeringen hade agerat efter en annan brandincident i ett höghus i London 2009, då sex människor omkom.

”Arbetarklassens röster ignoreras”

Samtidigt underströk Labour-politikern Emma Dent Coad, som representerar Kensington, att boende i hennes kommun lämnats ”traumatiserade och rädda” efter höghusbranden förra veckan.

LÄS MER: Anthony Dissons sista samtal: ”Säg till mina söner att jag älskar dem”

Oppositionsledaren Jemery Corbyn sträcker sig längre än May och kräver omedelbar utredning av 4.000 byggnader i landet. Han trycker liksom Emma Dent Coad på vanliga människor oro och menar att tusentals nu brådskande behöver få veta om de bor i ett potentiellt brandfarligt hus, rapporterar nyhetsbyrån AP

Corbyn jämför också Grenfell Tower-katastrofen med olyckan vid i Hillsborough Stadium 1989, då 96 människor omkom i samband med att ståplatsläktarna kollapsade under en fotbollsmatch.

– Mönstret är oförändrat: arbetarklassens röster ignoreras, deras farhågor avfärdas av dem vid makten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Branden i Grenfell Tower

Mer i ämnet