Iratxe García och Janusz Korwin.

700.000 vill stänga av högerpolitiker

Uppdaterad
Publicerad

Hitlerhälsningar, hat och åsikter om att kvinnor bör ha lägre löner har gjort honom världsbekant. Över 700.000 personer har nu skrivit på ett upprop på nätet med krav på att EU-parlamentet stänger av den polske ledamoten Janusz Korwin-Mikke.

Det internationella aktivistnätverket Avaaz startade på Internationella kvinnodagen ett upprop med kravet på avstängning av den 74-årige Korwin-Mikke för hatfyllda kommentarer mot kvinnor och migranter, och för att ha gjort Hitlerhälsning i kammaren.

Ledamoten granskas redan av parlamentet efter uttalandet om att kvinnor bör ha lägre löner för att de enligt hans uppfattning är svagare och mindre intelligenta än män. Utredningen kan leda till böter eller avstängning.

Det var under en debatt om lönegapet mellan kvinnor och män i EU-parlamentet som den polske högerpolitikern ställde frågan:

– Hur många kvinnor finns bland de hundra bästa schackspelarna? Janusz Korwin-Mikke fortsatte: Inga, därför måste kvinnor tjäna mindre än män för de är svagare, klenare och har lägre intelligens.

EU-parlamentet har tidigare markerat mot att han fällt rasistiska kommentarer och uttalanden om Förintelsen.

Janusz Korwin-Mikke har också sagt att Europeiska kommissionens byggnad borde göras om till bordell.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.