Brändmän kämpar mot elden i Galicienregionen i Spanien. Foto: Miguel Riopa / AFP / TT

700 evakuerade efter bränder i Spanien

Uppdaterad
Publicerad

Brandmän kämpar för att få kontroll över skogsbränder som härjar i de nordvästra delarna av Spanien. I regionen Galicien rasar sex bränder, när sommarens tredje värmebölja drar över landet. Nästan 3 000 hektar har brunnit.

I området runt staden Boiro har runt 700 personer evakuerats efter en brand som bröt ut i torsdags. Det finns inga uppgifter om skadade.

På torsdagen uppmättes temperaturen 40,9 grader Celsius. Det har blivit svalare sedan dess, men det väntas vara runt 35 grader i stora delar av Spanien på lördagen.

Klimatförändringarna gör att extremt väder, som värmeböljor och torka, blir mer intensivt. Det ökar i sin tur risken för bränder.

Spanien har sedan början av året drabbats av 366 skogsbränder, som har eldhärjat mer än 233 000 hektar. Det är mer än i något annat land i Europa, enligt Effis, en institution inom EU som övervakar brandläget i Europa med hjälp av satellitbilder.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.