Motståndare till den hårda abortlagstiftningen demonstrerade utanför parlamentet när ytterligare inskränkningar i kvinnor rätt till sina kroppar debatterades. Foto: TT

Abortdilemma för polsk regering

Uppdaterad
Publicerad

En föreslagen skärpning av den redan mycket restriktiva och hårt kritiserade abortlagen i Polen har stöd av den i landet mäktiga katolska kyrkan. Men det ärkekonservativa regeringspartiet Lag och rättvisa tvekar, av rädsla för att förlora väljare.

Abort är bara tillåtet i Polen under tre omständigheter: när kvinnans liv är i fara, vid våldtäkt eller incest, eller om fostret har en livshotande sjukdom.

Ett förslag från antiabortaktivister vill sätta stopp för de undantagen och förbjuda abort helt. På torsdagen började ett utkast till ett lagförslag att debatteras i det polska parlamentet.

Stöd från kyrkan

Katolska kyrkan har gett sitt stöd till förslaget. Men Lag och rättvisa – som tidigare har gett förslaget stöd – börjar vackla. Partiet, som tog makten från mer sekulärt inriktade högerliberala Medborgarplattformen i valet förra året, fruktar väljarnas dom.

Även om mer än 90 procent av polackerna är katoliker tros det inte finnas stöd för lagförslaget.

– En utdragen debatt om frågan i parlamentet är ett hot eftersom det finns motvilja i samhället till att ändra de nuvarande reglerna, säger Jacek Chwedoruk, statsvetare vid universitetet i Warszawa.

Politiska bedömare tror att Lag och rättvisa kommer att ställa sig bakom delar av lagförslaget, men inte ett fullständigt förbud.

Aborter utomlands

I praktiken är det dock, trots undantagen, redan i dag i vissa fall omöjligt att få en abort i Polen. Trots att hundratals lagliga aborter genomförs varje år, vägras många kvinnor ingreppet av läkare som hänvisar till lagstadgad samvetsfrihet – en möjlighet som antiabortaktivister har kämpat för även i Sverige, men som har avfärdats av flera domstolar.

Samtidigt genomförs tiotusentals aborter i strid med polsk lag, ofta utomlands. Abortmotståndare vill göra det straffbart för polska kvinnor att söka sig till exempelvis Tyskland eller Slovakien för att genomföra en abort.

Efter påtryckningar från katolska kyrkan har Lag och rättvisa dragit in statlig finansiering till assisterad befruktning (IVF) eftersom kyrkan anser proceduren vara en synd. Parlamentet debatterar nu att också att allvarligt begränsa möjligheterna till IVF.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.