Tusentals människor protesterar mot abortförbud i Polen. Foto: TT/AP Photo/Czarek Sokolowski

Kvinnor strejkar mot abortförbud

Uppdaterad
Publicerad

Tusentals svartklädda kvinnor strejkar nu från sina jobb runt om i Polen. Restauranger och myndighetskontor har fått stänga och demonstranterna blockerar regeringspartiet Lag och rättvisas huvudkvarter för att protestera mot ett förbud mot aborter. Även i lördags hölls omfattande demonstrationer.

Bland budskapen på banderollerna märktes bland annat ”Stoppa fanatikerna vid makten” och ”Vi behöver läkare, inte poliser”.

Ifrågasatt förslag

Enligt officiell statistik genomförs ett hundratal lagliga aborter i Polen varje år, men enligt aktivister nekas många kvinnor rätten till abort på grund av läkares rätt till samvetsfrihet. Tiotusentals gör abort olagligen och många passerar gränsen till Tyskland eller Slovakien för att göra abort.

Ny polsk abortlag

Det ifrågasatta förslaget har fått stöd från Katolska kyrkan, men i en nyligen genomförd opinionsmätning vill 74 procent av polackerna behålla den nuvarande lagstiftningen.

Med vissa undantag

Det ärkekonservativa regeringspartiet Lag och rättvisa lade nyligen fram förslaget som bara tillåter abort om kvinnans liv är i fara. Enligt Polens nuvarande abortlag får abort göras under tre omständigheter: när kvinnans liv är i fara, vid våldtäkt eller incest, eller om fostret ”med stor sannolikhet” är svårt skadat eller lider av en livshotande sjukdom. Enligt det nya förslaget ska abort i princip totalförbjudas.

Det är inte bara i Polen som ett förbud diskuteras. Patriarken av Moskva och hela Ryssland, Kiril av Moskva, undertecknade i tisdags en begäran om att införa ett nationellt totalförbud mot abort i Ryssland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ny polsk abortlag

Mer i ämnet