Demonstranter hade tagit med sig ståltrådsgalgar, ett ”instrument” som används vid illegala aborter. Foto: TT

Protester mot totalt abortförbud

Uppdaterad
Publicerad

Tusentals personer samlades utanför parlamentet i Warszawa på söndagen sedan Jaroslaw Kaczynski i det styrande partiet Lag och Rättvisa (PiS) ställt sig bakom ett fullständigt abortförbud i Polen. Det är ett krav som landets katolska biskopar har ställt.

Polen har redan en av de mest restriktiva abortlagstiftningarna inom EU. Officiell statistik visar att några hundra aborter utförs per år, men aktivister säger att det är vanligt med olagliga aborter.

PiS som kom till makten i oktober planerar att skärpa lagstiftningen så att den är i linje med den katolska kyrkans lära, vilket gjort liberaler och kvinnorättsaktivister rasande.

– Till och med Iran har generösare abortlagar än det här förslaget, därför protesterar jag, sade Marta Nowak, en av deltagarna i demonstrationen som organiserades via sociala medier av vänsterpartiet Tillsammans.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Polens nya medielagar

Mer i ämnet