Polska kvinnor demonstrerar i Warszawa mot abortförslaget. Foto: TT

Polsk minister: Inget totalförbud mot aborter

Uppdaterad
Publicerad

Den polska regeringen ser nu ut att backa från det hårt kritiserade förslaget om att totalförbjuda aborter.

Den senaste tidens massprotester har  fått den polska regeringen att ändra sig i frågan om ett totalt abortförbud, uppger en medlem i konservativa Lag och rättvisa.

– Protesterna har fått oss att tänka efter och det har varit en lektion i ödmjukhet för ledningen, uppger vetenskaps- och utbildningsministern Jaroslaw Gowin, enligt nyhetsbyrån AP.

Avvaktar

Under onsdagen meddelade även den polska senatens talman, Stanislaw Karczewski, att överhuset inte kommer inleda något arbete med en striktare polsk abortlagstiftning. Istället kommer man avvakta och invänta besked från det mäktigare underhuset.

Internationella påtryckningar

Det nya lagförslaget har inte enbart mötts av inhemsk kritik. Demonstrationer mot förslaget har ägt rum i flera länder och under proteströrelsens hashtag, #blackmonday, har hundratals internationella röster höjts i protest, däribland flera EU-parlamentariker.

Det konservativa regeringspartiet Lag och rättvisa står även under internationella påtryckningar att inte gå vidare med lagförslaget. Bland annat kommer situationen i Polen debatteras i EU-parlamentet.

Splittrad opinion

Förslaget innebär att abort förbjuds i alla situationer, även i de fall graviditeten uppstått genom våldtäkt och incest samt om moderns liv är i fara.

Samtidigt som det under de senaste dagarna mött massiva inhemska protester har förslaget även välkomnats av landets abortmotståndare. Bland annat har förespråkare av en skärpt lagstiftning samlat in 450.000 underskrifter till stöd för lagförslaget. Dessa ska analyseras av en parlamentarisk kommision.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.