President Adama Barrow vinner ytterligare en gång. Foto: Yusupha Sama/EPA/TT

Adama Barrow fortsätter som president i Gambia

Uppdaterad
Publicerad

Under söndagskvällen uppger nyhetsbyrån Reuters att Gambias president Adama Barrow vinner omvalet. Detta trots tidigare löften om att lämna politiken efter tre år.

Barrow fick runt 53 procent av lördagens röster, och överträffade sin närmaste rival, politiska veteranen Ousainou Darboe, som fick cirka 28 procent. Omröstningen var den första på 27 år utan tidigare president Yahya Jammeh, som lever i exil i Ekvatorialguinea efter att ha vägrat att acceptera nederlag mot Barrow 2016.

Genast ifrågasattes valet av Darboe och två andra kandidater, Mama Kandeh och Essa Mbye Faal. Trion förklarade att de inte tänker acceptera resultatet på grund av problem vid omröstningens stationer. De gav dock inga detaljer eller bevis på brott.

Barrows politiska historia

I början av 2017 tillträdde Barrow som landets president efter Yahya Jammehs 22-åriga styre med auktoritära metoder. Redan före valet 2017 hade den sjupartiallians som han representerade kommit överens om att den skulle styra i tre år, för att därefter utlysa nyval. Så blev inte fallet. Efter närmare tre år refererade han till författningen, som hade givit honom ett mandat på fem år.

Vid årskiftet 2019/2020 bildade presidenten ett nytt parti, Nationella folkpartiet (NPP), som i sin tur bildade en formell allians med Jammehs gamla parti APRC. Jammeh tog dock själv avstånd från samarbetet. Enligt bedömare hade Barrow sannolikt insett att han inte skulle kunna presidentvalet på egen hand, och att det var därför samarbetet hade kommit till stånd, skriver Utrikespolitiska institutet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer