Barn bland de protesterande i centrala Casablanca efter domarna tidigare i veckan, advokaten Saida Rouissi (ej på bild) kallar rättegången ”en teateruppvisning” Foto: Fanny Hedenmo / SVT Nyheter

Advokaten om domarna mot Rif-rörelsen i Marocko: ”En teateruppvisning”

Uppdaterad
Publicerad

En politisk rättegång och en teateruppvisning. Så beskriver en av försvarsadvokaterna det senaste rättsfallet mot rörelsen som kommit att skaka Marocko, dagarna efter domarna mot 54 journalister och aktivister.

Domarna, som föll under tisdagkvällen, är de senaste i raden av processer som kopplas till den så kallade Rif-rörelsen. Bland annat dömdes ledarens inofficiella ledare, Nasser Zefzafi, till tjugo års fängelse.

När SVT Nyheter når Saida Rouissi, en av försvarsadvokaterna i målet, är hon uppgiven.

– Det är en teateruppvisning, en politisk rättegång. Det är helt oacceptabelt, säger hon.

Tusentals gripna senaste åren

Rif-rörelsen, med fäste i Al Hoceima i norra Marocko, kräver bland annat att staden utrustas med sjukhus, ett universitet, fler arbetstillfällen och bättre vägar. De senaste åren har tusentals gripits och hundratals domar fallit mot demonstranter och aktivister.

De 54 nu fällda personerna inom Rif-rörelsen anklagas bland annat för ”konspiration för att undergräva rikets säkerhet”, och för att ha uppmuntrat människor att delta i demonstrationerna.

Försvarets linje var att istället peka på de brott som begåtts från rättssystemet sida, berättar Saida Rouissi för SVT Nyheter. Det rörde sig om brott mot tortyrkonventionen, brott mot den marockanska konstitutionen och brott mot processrättsliga lagar.

Men domstolen valde att ignorera försvarets linje, menar hon.

– Åtalen byggde på motstridiga och rent lögnaktiga vittnesmål. Efter att ha väntat på dom i över ett år överlade domaren alla 54 åtal på mindre än fem timmar. Du kan ju avgöra själv om det låter som en självständig och rättssäker domstol.

Inget hopp om frigivning

Saida Rouissi bekräftar att försvaret arbetar med överklagandet. Men hon tror inte att det kommer att leda till friande dom.

– Jag har inget hopp om det. Jag har inget förtroende kvar alls.

Genom sin advokat har Nasser Zefzafi meddelat att han inte kommer att överklaga, i protest mot rättssystemet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.