Svenska Afghanistankommittén: ”Stort politiskt misslyckande”

Uppdaterad
Publicerad

Våldet trappas upp i Afghanistan och människor flyr medan talibaner och regeringsstyrkor drabbar samman. Hotet från talibanerna har inte varit såhär stort på tjugo år, men man är inte helt tillbaka på ruta ett, menar Svenska Afghanistankommittén.

– Sju miljoner barn går i skolan, varav 40 procent är flickor, säger generalsekreteraren Anders Stefansson.

Läget är oroligt i landet och talibanerna tar allt mer mark i besittning. Men sett över en tjugoårsperiod så har det skett stora framsteg, enligt Stefansson.

– Sju miljoner barn går i skola i Afghanistan, varav 40 procent är flickor, jämfört med bara några hundratusen barn i skolan för tjugo år sedan.

– Det stora misslyckandet är militärt och politiskt. Man trodde man kunde vinna kriget på slagfältet, men har ganska sent vaknat upp till att man behöver satsa mycket mer politiskt och diplomatiskt, säger Anders Stefansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Talibanernas maktövertagande

Mer i ämnet