Afghanska säkerhetsstyrkor i Heratprovinsen i Afghanistan försvarar sig mot talibanerna, som gått till angrepp mot en rad strategiska orter i landet. Foto: HOSHANG HASHIMI/TT

Intensiva strider i Afghanistan – talibanerna hotar städer

Uppdaterad
Publicerad

Talibanerna i Afghanistan har lagt stora delar av landets landsbygd under sig. Nu har de inlett offensiver mot landets provinshuvudstäder, där de i helgen bjöds på hårt motstånd av afghanska regeringsstyrkor.

Sammandrabbnignarna har ökat över hela landet sedan början av maj, då USA-ledda utländska styrkor påbörjade sitt uttåg ur landet.

I den strategiskt och symboliskt viktiga staden Kandahar i södra Afghanistan, som i mitten av 1990-talet var talibanernas huvudstad, beskrivs striderna av en lokalpolitiker som de värsta på 20 år.

Talibanernas maktövertagande

Under natten till söndagen träffade minst tre raketer stadens flygplats. Landningsbanan skadades och samtliga avgångar från flygplatsen ställdes in. Senare på dagen sade flygplatschefen Massoud Pashtun att trafiken troligtvis kan återupptas senare på söndagen.

Flygplatsen är avgörande för att staden ska kunna hindra talibanerna från att ta över. Den är också viktig för stora delar av södra Afghanistans luftskydd.

Fler strider

I näraliggande Lashkar Gah i Helmandprovinsen pågår strider och specialstyrkor har satts in, berättar Ataullah Afghan, chef för provinsrådet i Helmand, för AFP. Staden har omkring 200 000 invånare.

”Staden är i sitt värsta skick. Jag vet inte vad som kommer att hända”, säger Halim Karimi, bosatt i Lashkar Gah.

Längre västerut, nära Iran, i staden Herats utkant fortsatte strider över natten. På söndagen informerade Afghanistans försvarsdepartement att hundratals militärer hade skickats till Herat för att hjälpa till i striderna.

Omkring 100 militärer har dödats i striderna i Herat, enligt provinsguvernörens talesperson Jailani Farhad. Det är däremot svårt att bedöma det verkliga antalet döda. Både talibanerna och regeringsstyrkorna tenderar att överdriva den andra sidans dödstal.

Avfärdat talibanernas framgångar

Det militära läget i Afghanistan har i många år sett likadant ut: talibanerna har haft sin bas på glesbygden medan regeringsstyrkor kontrollerat tätorter och knutpunkter. Med några undantag har talibanerna nöjt sig med att genomföra terrordåd och enskilda mindre attacker i de hårt befästa storstäderna.

Rörelsen har visserligen ockuperat afghanska städer tidigare, men bara lyckats behålla dem en kort period.

Den afghanska regeringen har upprepade gånger under sommaren avfärdat talibanernas erövringar som utan något strategiskt värde. Men under de senaste veckorna har regeringens flygvapen försett huvudstaden Kabul med mer resurser för att bekämpa talibanerna.

Höga amerikanska tjänstemän har bekräftat att amerikansk militär har genomfört luftangrepp mot talibanerna för att hjälpa de afghanska styrkorna, skriver AFP. I september ska amerikansk militär helt ha lämnat Afghanistan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Talibanernas maktövertagande

Mer i ämnet