Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är inte av vårt eget val utan av tvång som vi gör detta.” Foto: Reuters

Afghanska tv-kvinnor tvingas följa slöjkrav

Publicerad

Dagen efter att ha protesterat mot talibanernas påbud täckte kvinnliga tv-presentatörer i Afghanistan sina ansikten i sändning, under hot om att annars förlora sina jobb.

Dagen efter slöjprotesten i Afghanistan så valde de kvinnliga tv-presentatörerna att återigen täcka sina ansikten i sändning.

– Vi gjorde motstånd och vi är emot att täcka ansiktet, säger Sonia Niazi som arbetar på tv-kanalen Tolo.

– Men Tolo News utsattes för utpressning och meddelades att varje kvinnlig tv-presentatör som inte täcker ansiktet i sändning kommer att omplaceras eller helt enkelt tvingas sluta, fortsätter hon.

Chefen för tv-kanalen, Khpolwak Sapai, säger att man inte hade något val.

– Jag fick ett telefonsamtal i går och beordrades i strikta ordalag att lyda. Så, det är inte av vårt eget val utan av tvång som vi gör detta.

Enligt det talibanska departementet för främjande av dygd och förebyggande av last måste alla kvinnor ”som inte är för gamla eller för unga täcka ansiktet, bortsett från ögonen” sedan början av maj. Påbudet gäller från och med i lördags även kvinnor som arbetar med tv.

Trots detta valde tv-kanalerna Tolo, Shamshad TV och 1TV på lördagen att tillåta kvinnliga medarbetare i rutan utan att dessa täckte ansiktet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer