Slöjkravet väcker protester i Afghanistan: ”De vill låsa in oss”

Uppdaterad
Publicerad

Sedan i början av maj tvingas Afghanistans kvinnor bära heltäckande slöja i offentliga miljöer. De nya reglerna är de senaste i en lång rad inskränkningar av kvinnors rättigheter sedan talibanerna tog makten, och i Kabul höjs allt fler röster mot regimens styre.

– De får tortera mig om de vill få mig att bära burka, säger en ung kvinna i huvudstaden.

När talibanerna återtog makten över Afghanistan i augusti 2021 gjorde de det med löften om landet inte skulle styras på samma sätt som under 90-talet. Talespersonen Zabihullah Mujahid målade upp en bild av ett mer progressivt styre, där kvinnor fortsatt skulle ha rätt till arbete och utbildning.

Under de månader som gått har dock andra bud kommit från regimen. Afghanska kvinnor har bland annat tagits ifrån rätten att resa utan manligt sällskap, kvinnor i statlig tjänst har avskedats och skolor för flickor över årskurs sex stängts.

Talibanernas maktövertagande

I början av maj utfärdade regimen också krav på att kvinnor ska bära heltäckande slöja i offentliga miljöer, något som möttes av skarp kritik från såväl omvärlden som kvinnor i Afghanistan. I huvudstaden Kabul syns nu vissa kvinnor bära munskydd som ett sätt att kringgå de nya reglerna.

– Talibanerna har försökt få oss att hålla oss hemma i 20 år. De vill låsa in oss och tysta oss, säger aktivisten Kathool Faroud.

Hör de afghanska kvinnorna om kampen mot regimens slöjföbud i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Talibanernas maktövertagande

Mer i ämnet