• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Vaggeryd i Vaggeryds kommun, Jönköpings län. På grund av en brand i avfallsanläggning strax norr om Vaggeryds tätort, med kraftig rökutveckling, uppmanar räddningsledaren alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jönköping.

Efter krav om heltäckande slöja införs nytt förbud i staden Herat i västra delen av Afghanistan. Foto: JAVED TANVEER/AFP/TT

Kvinnor och män förbjuds äta ihop offentligt

Publicerad

I staden Herat i västra delen av Afghanistan förbjuder nu myndigheterna män och kvinnor att äta tillsammans offentligt.

Förbudet gäller även gäller för gifta par och kommer efter en rad skärpningar av regler från Talibanstyret riktat mot kvinnor den senaste tiden.

Förra veckan utfärdade talibanstyret ett dekret om att alla kvinnor måste bära heltäckande slöja i offentliga miljöer. Enligt dekretet bör kvinnor som inte har viktiga ärenden utomhus stanna hemma. 

I slutet av mars bröt talibanerna även ett löfte om skolgång för alla genom att skicka hem alla tonårsflickorna igen. Nu tillåts bara flickor upp till sjätte klass gå i skolan.

Samma restriktioner som under tidigare talibanernastyre

I Herat, som tidigare ansågs vara en med afghanska mått liberal stad, har myndigheterna även bland annat slutat utfärda körkort till kvinnor, och män och kvinnor får inte längre besöka parker på samma dagar. 

– Vi har sagt till kvinnor att de kan gå dit på torsdagar, fredagar och lördagar. De andra dagarna är förbehållna män att koppla av och motionera, säger Riazullah Seerat i det lokala talibanstyret. 

De nya påbuden innebär att talibanerna nu har samma hårda restriktioner för kvinnor som man hade under styret mellan 1996 och 2001. 

Talibanerna tog makten i Afghanistan i augusti förra året och utlovade då en ”mjukare” kvinnopolitik. Man har även lovat att alla flickor ska utbildas om omvärlden slopar sanktioner och inte längre håller afghanska medel frysta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.