Talibanerna: Kvinnor kommer inte tillåtas resa utan man

Uppdaterad
Publicerad

Kvinnor i Afghanistan måste ha en nära manlig släkting som följeslagare vid resor, meddelade talibanstyret i ett uttalande på söndagen. Folket ombeds också att sluta spela musik i bilen.

– Jag tror tyvärr att vi kan förvänta oss fler inskränkningar av kvinnors rättigheter framöver, säger Anna Ek, Sverigechef för Svenska Afghanistankommittén.

”Kvinnor som reser över 45 miles (7,2 mil) ska inte bli erbjudna att åka med om de inte har sällskap av en nära familjemedlem”, sade Sadeq Akif Muhajir, talesperson vid Afghanistans återinrättade sedlighetsdepartementet i ett uttalande på söndagen.

Han klargjorde i uttalandet att det måste vara en manlig släkting. Departementet uppmanar också bilägare att neka kvinnor som inte har på sig hijab skjuts, något de flesta kvinnor i landet redan bär.

Uppmaningen kommer kort efter att departementet bett landets tv-kanaler att sluta visa såpoperor och andra program med kvinnliga skådespelare. Man har också uppmanat kvinnliga tv-journalister att bära hijab när de presenterar sina program.

Vill manifestera makt

Anna Ek, Sverigechef för Svenska Afghanistankommittén, ser söndagens uttalande som en politisk signal där talibanerna vill manifestera sin makt.

– Det här är ytterligare ett exempel på uttalanden som har kommit från talibanerna sedan i höstas. Jag tror att man ska tolka det som en politisk signal från talibanerna, att man vill signalera att man har makt, säger Anna Ek.

Talibanernas maktövertagande den 15 augusti ledde omedelbart till oro för att rättigheter som afghanska kvinnor kämpat för i årtionden skulle gå förlorade.

Talibanerna har lovat att kvinnors rättigheter inte ska inskränkas på samma sätt som tidigare, men löftena har setts som tvivelaktiga av människorättsorganisationer. Flera restriktioner för kvinnor och flickor har också redan införts under hösten – trots löftena.

Kvinnor har bland annat stoppats från att idrotta.

– Islam tillåter inte det, sade en talesperson för talibanerna i september.

Kan straffas av familjen

Talibanernas nya restriktioner har lett till protester i Afghanistan under hösten. Vilket straff kvinnor som trotsar de nya reglerna riskerar är ännu oklart, enligt Anna EK.

– Vi vet väldigt lite om det. Det är väldigt nya inskränkningar, men vi kan räkna med att det förekommer repressalier från den egna familjen eftersom flickor och kvinnor i stora delar anses bära upp familjens heder, säger hon.

Hör Anna Ek om situationen för kvinnor i Afghanistan i klippet ovan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.