Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Varför reagerar omvärlden så starkt på militärkuppen i Niger? Vad innebär den närliggande områden? Hur reagerar befolkningen? Afrikakorrespondent Johan Ripås svarar på tre frågor om kuppen i Niger. Foto: Clara Zahui/Reuters

Afrikakorrespondenten om kuppen i Niger: ”Väldigt bra för Wagner”

Uppdaterad
Publicerad

Militärkuppen i Niger är dåliga nyheter för en region som redan är skakig som den är. Och på andra sidan gränsen i Mali hotar ryska Wagnergruppen.

– När demokratier faller blir det en inkörsport för dem, säger Johan Ripås, SVT:s Afrikakorrespondent.

Omvärlden har reagerat starkt på statskuppen i Niger under förra veckan. Protesten organiserades av militärledningen som nyligen tog makten.

För den ryska Wagnergruppen är det här ”väldigt goda nyheter”, menar SVT:s Afrikakorrespondent Johan Ripås.

– Wagnergruppen har närvaro i flera länder i regionen och tjänar stora pengar på gruvnäring och timmer. De har specialiserat sig på att närma sig mindre demokratiska ledare och ta över gruvor.

Hör SVT:s Afrikakorrespondent Johan Ripås förklara varför omvärlden reagerar så starkt på kuppen och vad den innebär för Sahel-regionen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.