Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör reaktionerna efter att Afrikanska unionen välkomnats in i G20-samarbetet.

Afrikanska unionen välkomnas som medlem i G20

Uppdaterad
Publicerad

Afrikanska unionen blir medlem i G20-samarbetet. Det meddelade Indiens premiärminister Narendra Modi under helgens G20-möte i New Dehli.

G20 består av 19 av världens största ekonomier samt EU. I och med dagens besked väntas Afrikanska unionen (AU), bestående av 55 länder, få samma status som sin europeiska motsvarighet.

Bjöd upp AU-ordföranden

Det var på lördagen som värdlandets premiärminister bjöd upp AU:s ordförande, Azali Assoumani från Komorerna, på scenen.

– Innan jag går vidare skulle jag vilja be Afrikanska unionens representant att ta plats som permanent G20-medlem, sade Narendra Modi och gav Assoumani en kram, enligt Ekot.

Enligt AP ska stödet för att inkludera AU varit stort inom G20. Indien har varit drivande i utvidgningen och enligt Narendra Modi ger det en tyngre röst åt länder i globala syd. Sedan tidigare har AU-landet Sydafrika varit medlem.

På G20-mötet behandlades även jordbävningen i Marocko och kriget i Ukraina. Mötesordföranden uttalade att ”hela världen är med Marocko i dessa svåra tider”. Det gemensamma uttalandet mot Rysslands invasion var inte lika hårt som i samband med förra G20-mötet på Bali.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.