Den nigerianske affärsmannen Aliko Dangote Foto: TT

Afrikas rikaste man i Panamaläckan

Uppdaterad
Publicerad

Den nigerianske affärsmannen Aliko Dangote och kretsen kring honom har avslöjats ha kopplingar till 13 bolag registrerade hos Mossack Fonseca. Dangote är Afrikas rikaste man enligt tidningen Forbes och han har tidigare ifrågasatts för att placerat inkomster utomlands i syfte att undvika att betala skatt i Nigeria.

Det är den nigerianska tidningen Premium Times som idag avslöjar Aliko Dangotes kopplingar till Mossack Fonseca och tidningen kallar Dangote en av Panamaföretages mest prominenta kunder. En talesperson för Aliko Dangotes affärsimperium Dangote Group förnekar alla kopplingar till brevlådeföretag i skatteparadis.

FAKTA: PANAMA-DOKUMENTEN

  • Sammanlagt 11,5 miljoner läckta interna dokument från den Panamabaserade advokatbyrån Mossack Fonseca har granskats av medier över hela världen.
  • Läckan kom först tyska Süddeutsche Zeitung till del, som sedan delade dokumenten med ICIJ, en internationell organisation för grävande journalister. Därifrån har sedan över än 100 mediaorganisationer världen över arbetat med materialet i över ett års tid.
  • För Sveriges del har SVT och Uppdrag granskning tagit del av läckan.
  • De läckta dokumenten avslöjar hur Mossack Fonsecas de facto affärsverksamhet är att skapa brevlådeföretag i skatteparadis, som används för att dölja stora summor pengar. Kontakten mellan kunder och Mossack Fonseca sköts av banker, ofta stora och internationella sådana.
  • Bland de som använt sig av Mossack Fonsecas tjänster finns flera nuvarande och före detta toppolitiker, sportprofiler, filmstjärnor, och ökända kriminella.
  • Byråns verksamhet kan kopplas till flera illegala verksamheter såsom pengatvätt, mutor och skatteflykt.
  • I ett uttalande skriver Mossack Fonseca att man följer lagen, och aldrig har blivit dömda för brott. Firman anser sig inte ha något ansvar för vad deras klienter använder brevlådeföretagen till.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

ICIJ

Mer i ämnet