Agenda om presidentvalet i USA inför Super Tuesday

Publicerad

Nästa vecka går den amerikanska primärvalskampanjen in i ett avgörande skede. Tisdagen den 3 mars – som kallas Super Tuesday – avgör demokrater i 14 delstater vilka delegater de vill skicka till Demokraternas partikonvent i sommar. Det är partikonventet som utser det Demokratiska partiets presidentkandidat inför höstens val. Frågan är vem som ställs emot den sittande presidenten Donald Trump

Efter tisdagens primärval kommer knappt 40 procent av demokraternas delegater till partikonventet att vara utsedda. Det betyder att supertisdagen kan komma att få en avgörande betydelse för vem som till sist blir demokraternas presidentkandidat. 

Vi väljer att uppmärksamma Demokraternas nomineringsval inför supertisdagen. Och vi gör det med den uttalade frågan om valbarhet eller ”electability” som det kallas i amerikansk politik. Frågan om vem av Demokraternas kandidater som är mest valbar, alltså som skulle kunna vinna ett val mot Donald Trump och bli USA:s näste president. Mätningar har visat att ”valbarhet” är dubbelt så viktig för demokratiska väljare än att hitta en presidentkandidat vars åsikter man delar. 

Nyhetsbloggen

SVT:s korrespondent i USA, Stefan Åsberg och fotografen Andreas Zernell har träffat en professor vid New York university som forskat länge om amerikansk politik. Han pekar ut tre av de demokratiska kandidaterna som mest sannolika utmanare till Donald Trump – alla tre äldre, vita män. 

Efter inslaget som sänds ikväll i Agenda deltar två gäster i vårt samtal om vem bland Demokraterna som skulle ha en chans att besegra Donald Trump. 

Ginna Lindberg, utrikeschef på Sveriges Radios Ekoredaktion och tidigare USA-korrespondent. Vi har också med förre statsministern och moderatledaren Fredrik Reinfeldt (M).  Efter sammanlagt åtta år som svensk statsminister har han en bred erfarenhet av storpolitiska sammanhang.  

Numera fokuserar han på utrikespolitiska frågor och befinner sig för tillfället i USA för att på plats följa Demokraternas primärval. Han samlar material till en kommande bok om det amerikanska presidentvalet. Fredrik Reinfeldt deltar i Agenda från en studio i Richmond, Virginia, en av de delstater som röstar i primärvalet under supertisdagen. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyhetsbloggen

Mer i ämnet