Aggressiva getter flygs bort från nationalpark

Publicerad

Mänskligt urin har lockat bergsgetterna till Olympic National Park i delstaten Washington. Men 2010 dödades en vandrare av en av getterna och myndigheterna har fått in ett flertal rapporter om de är hotfulla. Nu flyttas de från nationalparken med helikopter.

Bergsgetterna vandrade in i nationalparken under 1920-talet men har sedan dess gjort sig hemmastadda medan de förstört floran och blivit allt mer aggressiva mot de vandrare som besökt parken.

2010 dog en vandrare efter att en bergsget spetsade honom och flera rapporter har kommit in till myndigheterna om hotfulla getter.

Alla getter ska bort

Parken har sedan 80-talet försökt att få kontroll över det växande antalet bergsgetter i området, skriver The Washington Post. Något som lockat getterna allt närmare människorna har varit deras behov av salt vilket de kan få från mänsklig svett och urin. Nationalparken har därför uppmanat besökarna att inte kissa längs med vandringslederna.

Runt 375 bergsgetter ska nu bort från parken. Knappt ett hundratal skjuts med bedövningspilar och fångas in för att sedan transporteras till sitt nya hem i norra Kaskadbergen. De resterande getterna som inte går att fångas in kommer att skjutas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer