Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon visar vi tre ledtrådar som avslöjar att bilden på knäböjande Vladimir Putin sannolikt är en AI-skapelse. Foto: TT/Faksimil

Märkliga ögonblicket när Putin knäböjer framför Kinas ledare: Så ser du att bilden är en AI-fejk

Uppdaterad
Publicerad

”Kina är definitivt den mäktigare parten i den här relationen” säger SVT:s Asienkorrespondent Tilde Lewin om mötet mellan Putin och Xi Jinping. Och en bild som fått stor spridning i sociala medier påstås demonstrera just det. Men är den verkligen äkta? Allt pekar på att bilden är en AI-skapelse.

Bilden visar Rysslands president som knäböjer framför Kinas ledare, den har setts hundratusentals gånger i sociala medier – och påstås vara fotograferad under Putin och Xi Jinpings pågående möte i Moskva. ”Vad är det som händer i den här bilden egentligen?” skriver en användare på Twitter.

Styrkeförhållandet mellan de två länderna är inte helt jämnt enligt flera experter SVT talat med.

– Jag tror att den här ökande makten som Kina får över Ryssland kommer att tvinga Ryssland att acceptera allt mer kinesiska krav, sa analytikern Hugo von Essen i SVT:s Morgonstudion under måndagen.

Men det finns inga bevis för att något knäböjande har ägt rum.

Mycket mer troligt är att bilden är fejk – en skapelse av AI.

I videon ovan kan du se bilden – och så visar vi tre ledtrådar som antyder att bilden är AI-fejkad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.