Aisam Hany sitter i vad som en gång var hans fina vardagsrum, nu tittar han ner på en halvfärdig bomb. Islamiska staten använde hans hem som vapenfabrik. Foto: Niclas Berglund/SVT

Aisams hus förvandlades till en vapenfabrik

Uppdaterad
Publicerad

Tusentals bostäder i västra Mosul togs över av IS när terrorsekten invaderade staden 2014. Många av husen har använts som vapenfabriker, och fortfarande finns spår efter IS tillverkning av raketer och vägbomber. Ett av dem är Aisam Hanys hus.
– Hur ska vi våga flytta tillbaka hit, undrar han.

Hela området i västra Mosul är sönderbombat efter långa strider mellan de irakiska styrkorna och Islamiska staten. Och på en gata fylld av kratrar och rasade fasader ligger Aisam Hanys hus.

Han har haft tur. Utifrån ser fastigheten ganska välbehållen ut.

– Hur jag känner mig? Alla mina drömmar är slut. Här fanns ju allt som min familj ägde, berättar Aisam Hany.

LÄS MER: Se SVT-fotografen Niclas Berglunds bilder från Irak

En främling i sitt hem

Aisam har inte satt sin fot här på tre år. Nu rör han sig tystlåten, som en främling bland bråten, för han inser att det hem där han har växt upp har förvandlats till en vapenfabrik.

– Raketer och ammunition. Vem har tagit hit de här? När vi tvingades fly vet jag att IS tog över vårt hem och dom har alltså tillverkat sina blodiga vapen under mitt tak, säger Aisam när han tagit sig en bit in i huset.

Vägbomber i hans tv-rum

För varje steg som tar honom längre in i sitt sönderslagna hem blir Aisam alltmer bekymrad. Raketer tillverkades på övervåningen, vägbomber i hans tv-rum. Och överallt ligger krutrester och instruktionshandlingar för hur man framställer olika typer av bomber. Så här ser det ut i massor av hem, här i västra Mosul.

Aisam ringer sin fru.

– Dom har förstört allt här. Möbler, värdesaker, spisen... Och det finns ett annat problem också. De hundarna har fyllt vårt hus med sprängmedel. Det måste lösas på något sätt, säger han.

LÄS MER: Mosul har äntligen fått berätta en historia med ett lyckligt slut

Terrorn upprätthålls genom hembyggda bomber

Inte långt ifrån oss pågår strider vid det som nu utgör fronten mot gamla stan. Till de här områdena har nästan inga familjer återvänt ännu; förstörelsen är för omfattande, och riskerna stora.

IS lyckas fortfarande upprätthålla sin terror genom att hålla 200 000 civila som gisslan på ett litet område, och deras förmåga att tillverka egna bomber gör att de kan fortsätta att utföra attentat mot de irakiska soldaterna.

Aisams hus har genomsökts av de irakiska trupperna, men är ännu inte helt säkert. Det kommer att dröja innan han vågar låta sina fem barn återse sitt hem.

– Mosul är förstört av IS. Byggnader, all service, hela vår vackra stad. Det kommer att ta massor av tid att bygga upp igen. Och nu med allt sprängmedel. Hur ska vi våga flytta tillbaka hit?, undrar Aisam Hany.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Slaget om Mosul

Mer i ämnet