Chefsåklagaren Agnetha Hilding Qvarnström har drivit flera åtal i rätten som berör terrorism. Foto: TT

Åklagare: Uppmaning till terror kan ge sex års fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Svensk-norske IS-rekryteraren Michael Skråmo publicerade sin första video i februari 2015 där han försökte locka flera svenskar att resa till Syrien och ansluta sig till IS. På Facebook och andra sociala medier har han också senare uppmanat till terrorhandlingar.

– Uppmanar man människor att man ska ägna sig åt särskilt allvarlig brottslighet så är det ett brott. En offentlig uppmaning ger ju fängelse upp till två år om det är normalgraden men om brottet är grovt så kan man komma upp till fängelse i sex år, säger Agnetha Hilding Qvarnström, chefsåklagare vid Åklagarkammaren för säkerhetsmål.

Enligt henne saknas det praxis när det gäller uppmaningsbrott.

– Det finns ingen dom på uppmaning. Vi har gamla domar på uppvigling. Det är ett gammalt hederligt brottsbalksbrott, så att säga. Men det begås i en annan, nationell, kontext.

Kan få nio års fängelse i Norge

Michael Skråmo är uppväxt i Göteborg men är norsk medborgare. Enligt norsk lagstiftning riskerar han där strängare straff. Under 2017 dömde norska domstoler till fängelsstraff mellan sju och ett halvt år och nio år för deltagande hos IS.

I Sverige började en ny lag gälla den 1 april 2016 som gör det straffbart att resa för att ansluta sig till en terrororganisation. Men det är ytterst få som rest efter det datumet.

I december förra året presenterades ett utredningsförslag som en följd av terrordådet på Drottninggatan i Stockholm. Enligt förslaget skall det bli kriminellt med deltagande eller samröre med en terroristorganisation.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Terroriströrelsen IS

Mer i ämnet