Sms från Skråmo bekräftar flykten från Raqqa Foto: SVT

SMS-kommunikation avslöjar: Så tog sig känd IS-svensk ut ur Raqqa

Uppdaterad
Publicerad
Han var den svensk som arbetade mest aktivt med att locka andra att ansluta sig till terrorgruppen IS. Men när gruppens fäste föll lyckades Michael Skråmo och hans familj ta sig ut ur staden. Det visar sms-kommunikation som SVT Nyheter tagit del av.

När slaget om Raqqa närmade sig sitt slut tilläts hundratals IS-krigare och deras familjer lämna staden. Med sig hade de sina vapen och ammunition, fruar och barn. Bland dem som tog sig ut fanns Michael Skråmo, svensk-norsk IS-rekryterare och terrorinspiratör.

Michael Skråmo reste till Raqqa och IS i Syrien tillsammans med sin fru och fyra barn från Göteborg i augusti 2014. Han är den svensk som varit högst profilerad och aktiv när det gäller att via sociala medier locka andra att ansluta sig till världens brutalaste terrororganisation.

På sociala medier har han också uppmanat till terrorhandlingar. I radikala islamistiska kretsar i Västsverige var han en välkänd profil när han reste till Syrien efter att ha konverterat till islam redan runt 2005 och blivit en aktiv predikant.

Tusentals tog sig ut

Dagen innan Raqqa förklarades befriat från IS kunde ögonvittnen räkna till närmare 50 bussar och lastbilar som rullade ut ur staden lastade med IS-krigare och deras familjer i oktober förra året.

Uppgifterna om exakt hur många som kom ut är osäkra och varierar men samstämmigt talas om 200-300 vilket med familjer blir tusental. Dessutom observerades runt 400 så kallade mänskliga sköldar, civila från Raqqa, som skulle skydda IS-evakueringen från attacker. Det var SDF, den USA-stödda stridsalliansen som domineras av den syriska kurdstyrkan YPG som via medlare slutit avtalet med IS.

Konvojen färdades söderut mot Deir Ezzor från Raqqa. Flera av varandra oberoende källor bekräftar för SVT Nyheter att Michael Skråmo med familj fanns med i en av bussarna. Men också i Deir Ezzor var IS tillbakapressade av syriska regeringsstyrkor med stöd från Ryssland.

”Min familj kom ut Alhamdoliha”

En av dem som Michael Skråmo valde att kontakta via sms från Deir Ezzor var Jesper Söder från Trolhättan som tidigare varit frivillig inom YPG, den kurdiska delen av den USA-stödda alliansen i slaget om Raqqa. Fiender, men som ändå haft sporadiska kontakter de senaste åren.

Ur sms:

Skråmo: Vi gjorde fredsavtal och usa och sdf gav oss bussar ut.

Söder: Aa det vet jag
Men trodde inte DU var bland de som var kvar
Hur gick det med familjen då?
Ni alla kom ut ?

Skråmo: Min familj kom ut ja Alhamdolilah

Efter att ha lämnat Raqqa förefaller Skråmo inte ha varit aktiv på sociala medier. Enligt uppgifter till SVT Nyheter ska han och hans familj finnas i östra Syrien där mindre områden fortfarande kontrolleras av IS.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Terroriströrelsen IS

Mer i ämnet