Foto: TT

Åklagaren: Läkarna varnade inte om Lubitz

Uppdaterad
Publicerad

Läkarna kände till att 27-årige Andreas Lubitz, som medvetet kraschade ett plan i Alperna och därmed dödade 150 personer, inte var frisk nog att flyga – men lämnade inte den informationen till hans arbetsgivare. Det hävdar franska åklagare i dag.

Sju läkare, varav tre psykiater, behandlade Lubitz månaden innan kraschen den 24 mars. Under en tidsperiod av fem år före kraschen träffade han sammanlagt 41 läkare, enligt åklagaren.

Enligt den franska åklagaren Brice Robin kände vissa läkare som behandlat honom om att han inte var frisk nog att flyga. Men informationen nådde aldrig arbetsgivaren Germanwings, på grund av den tyska patientsäkerhetslagen, skriver nyhetsbyrån AP.

Flygkraschen i Frankrike

I Tyskland riskerar läkare fängelse om de avslöjar information om sina patienter, om det inte finns bevis på att patienten tänkt begå ett allvarligt brott eller skada sig själv.

Ingen tvekan om vad som hänt

I dag träffade åklagare Brice Robin människor som förlorat sina nära och kära i kraschen och gav dem den senaste informationen om utredningen. Många familjer har precis fått ta emot kvarlevorna efter offren och begravningar kan börja hållas de kommande dagarna.

Enligt åklagaren visar utredningen så här långt att ”det inte råder några som helst tvivel om att Andreas Lubitz medvetet kraschade planet och dödade 150 människor, inklusive sig själv.”

Var rädd att bli blind

Lubitz låste ute piloten från cockpit och flög planet in i en bergvägg. Han hade tidigare googlat självmordsmetoder och regler för cockpitens dörrar.

Enligt Robin hade Lubitz också börjat undersöka problem han hade med synen och ”var rädd att bli blind”, vilket hade inneburit slutet på karriären som pilot.

Anhöriga vill kompenseras

Frågan för åklagarna är nu vem som kan hållas ansvarig för kraschen. Peter Kortas, en tysk advokat som representerar anhöriga till 34 av offren, säger att man börjat förhandla med Germanwings om kompensation för flera dagar sedan. Germanwings har också fått kritik för att det har tagit så lång tid att få fram kvarlevorna av de döda.

– Just nu är ingenting viktigare än att få kropparna, kvarlevorna, tillbaka till familjerna. Det har redan gått mer än två och en halv månad efter kraschen så det är nödvändigt att få ett avslut, säger Kortas enligt nyhetsbyrån AP.

De första begravningarna väntas hållas i morgon, fredag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flygkraschen i Frankrike

Mer i ämnet