Foto: TT Nyhetsbyrån

Åklagaren överklagar domen mot Pistorius

Uppdaterad
Publicerad

Åklagarsidan har beslutat sig för att överklaga domen mot paralympicstjärnan Oscar Pistorius, som nyligen dömdes till fem års fängelse för dråp på sin flickvän Reeva Steenkamp.

– Åklagarna förbereder nu de papper som behövs för att kunna lämna in överklagan inom de närmaste dagarna, säger Nathi Mncube, talesperson för den nationella åklagarmyndigheten i Sydafrika, i ett uttalande.

Åklagaren hade åtalat Pistorius för mord, vilket kan ge ett straff på upp till tjugofem år i fängelse.

Oscar Pistorius

Kan släppas efter tio månader

Pistorius, som var med i OS i London 2012, sköt ihjäl sin flickvän på alla hjärtans dag 2013 när han träffade henne med fyra skott genom en badrumsdörr. I sitt försvar har han hävdat att han trodde att det var en inbrottstjuv som tagit sig in i parets hem.

Pistorius friades för överlagt mord, men befanns skyldig till vållande till annans död. Enligt juridisk expertis kan Pistorius ansöka om att släppas efter tio månader i fängelse, för att avtjäna resten av straffet i husarrest.

Domen upprörde många

Att Pistorius inte dömdes för mord upprörde många. ANC:s kvinnoförbund menade, direkt efter att domen fallit, att den borde överklagas – för att skicka en signal till allmänheten om att brott mot kvinnor ska ge hårda straff:

”Oavsett vem Pistorius trodde var bakom badrumsdörren den kvällen så sköt han för att döda. Det var därför ett mord som ägde rum”, hävdar kvinnoförbundet enligt The Guardian.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Oscar Pistorius

Mer i ämnet