Arkivbild. Foto: Necati Savas/EPA/TT

Källor: Turkiskt Natobeslut kan fördröjas – men inte stoppas

Uppdaterad
Publicerad

Turkiets parlament kan komma att ta upp Sveriges Natoansökan först vid årsskiftet, uppger källor inom det styrande turkiska partiet AKP för turkiska BBC.

Källorna uppger att man i partiet ”inte har bråttom” att hantera frågan, men att man heller inte vill att processen dröjer allt för länge.

Det var i måndags som president Erdogan lämnade in Sveriges Natoansökan till parlamentet för ratificering. Det möttes med glädje från den svenska regeringen, men också från USA:s och Natos Jens Stoltenbergs sida.

– Natos generalsekreterare underrättade, för några dagar sedan, att han utgår från att Sverige kommer vara medlem i Nato innan utrikesministermötet i slutet av november, det är tidsplanen, sa utrikesminister Tobias Billström (M) då.

”Kommer inte stoppas”

Enligt parlamentskällor till SVT Nyheter handlar fördröjandet just om det; ett fördröjande. I slutändan ser man inga möjligheter att ”stoppa klubbandet” i och med att processen nu är igångsatt. Man uppger också att Sverige ”gjort sitt” utifrån tidigare överenskommelser:

– Det kommer inte kunna stoppas, säger en källa till SVT.

Finlands ratificering gick rekordsnabbt på några veckor, men vanligtvis tar dessa typer av ärenden lite tid uppger källorna vidare.

Ungern avvaktande

Ungerns parlament har inte heller godkänt Sveriges ansökan och under gårdagen sa en ungersk minister att det inte är självklart att så kommer ske – trots att regeringen lovat att inte vara det sista landet att ratificera.

Enligt honom har relationerna mellan Ungern och Sverige försämrats sedan löftet gavs.

På onsdagen krävde flera ungerska oppositionspolitiker att parlamentet sätter ett datum för omröstningen, något som avvisades av talmannen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s reporter Andreas Öbrink listar tre punkter på hur Sverige kommer påverkas vid ett Natomedlemskap. Foto: Makan Rahmati/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.