Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Oppositionsledaren Erna Solbergs statsministerkandidatur hotas efter makens börshandlande. Hör pressträffen från veckan i klippet ovan. Foto: Heiko Junge / NTB/TT

Aktieskandal skakar norska regeringen – Solbergs kandidatur hotas

Uppdaterad
Publicerad

Norges nuvarande och tidigare regering skakas av flera aktieskandaler. Ministrar och deras partners har köpt aktier i bland annat vapenbolag. Nu hotas oppositionsledaren Erna Solbergs statsministerkandidatur efter makens börshandlande.

– Det blir nog någon annan, säger Robert Næss, investeringsdirektör i banken Nordea Norge.

Dagligen kommer nya avslöjanden om olika känsliga aktieaffärer. I slutet av juli avgick utbildningsminister, Senterpartiets Ola Borten Moe, efter avslöjandet att han köpt aktier i norska vapenkoncernen Kongsberg samtidigt som regeringen gjort stora vapenbeställningar.

I slutet av augusti avslöjades att utrikesministern Anniken Huitfeldts make gjort över 100 aktietransaktioner under hustruns tid som minister. Även han köpte vapenaktier. Enligt Arbeiderpartiets Huitfeldt kände hon inte till makens affärer.

Erna Solbergs make gjorde tusentals affärer

Förra veckan var det så Höyreledaren och tidigare statsministern Erna Solbergs tur. Hennes make Sindre Finnes tvingades ta fram en lista på alla sina aktieköp han gjort under hennes tid som statsminister. Det handlade totalt om 3 600 affärer. Många av dem var känsliga – bland annat sålde han ett stort antal aktier samma dag hustrun beslutade om att stänga ned Norge i samband med coronapandemin.

Fredagen den 15 september sade en skakad Erna Solberg vid en presskonferens att hon inte känt till omfattningen av makens aktieköp och att förtroendet för honom var skadat.

Robert Næss anser att aktieköpen är problematiska på flera sätt utöver att statsministern varit jävig vid flera beslut.

– Detta har varit som en bomb. När man börjar gräva i det är det flera transaktioner som ser suspekta ut. Då kan man fråga – hade han insiderinformation, kan han ha gjort insiderhandel? Det kan också bara vara tur eller otur. Men med så många transaktioner blir det mycket som ser konstigt ut, säger Robert Næss.

”Troligtvis annan statsminister 2025”

Enligt Robert Næss faller en stor skugga över Erna Solberg.

– Du kan inte ha en person i statsministerbostaden som försökt tjäna pengar på att aktiemarknaden går ned i samband med att Erna Solbeg stängde ned Norge på grund av covid. Även om hon skulle lämna honom så är det en stor diskussion kring i vilken utsträckning hon känt till dessa affärer. Det är nog sannolikt att det blir någon annan som blir statsminister i 2025 i stället för henne, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.