Rodrigo Mundaca i organisationen Modatima ska ha dödshotats efter avokadogranskningen. Foto: TT och Uffe Weng/Danwatch

Aktivist hotad till livet efter avokadoavslöjande

Uppdaterad
Publicerad

En dansk granskning pekade nyligen ut chilenska avokadoodlare som vattenbovar. Nu ska en chilensk aktivist som hjälpt till med undersökningen ha hotats till livet genom ett anonymt telefonsamtal.

– Vi ska hitta din likkista, ska personen ha sagt.

I en färsk rapport från det danska researchcentret Danwatch berättas om hur floder torrläggs av de vattenslukande avokadoodlingarna i provinsen Petorca. Efter avslöjandet har flera danska butikskedjor börjat nobba avokado som odlats i provinsen.

Nu hävdar en av aktivisterna bakom avslöjandet att han har hotats till livet, skriver Danwatch på sin hemsida.

LÄS MER: Brittisk krog sätter stopp för avokado

Anonymt telefonsamtal

I måndags fick Rodrigo Mundaca i organisationen Modatima, som arbetar för vattenrättigheter i Chile, ett anonymt telefonsamtal på sin mobiltelefon.

– I luren säger en röst kort att jag ska hålla munnen och frågar: ”Vad har du för storlek? Vi ska hitta din ’traje de madera’” (träfrack, likkista reds. anm.). På spanska är det en referens till en likkista, säger han till Danwatch.

Han har dock inte anmält dödshotet till polisen, eftersom han inte tycker sig ha några konkreta bevis. Samtidigt ska han inte vara ensam om att ha hotats.

– De har också ringt till mina kolleger med samma hot. Vi vet inte vem som ringer upp och vi har inga bevis. Vi anar vem som ligger bakom hoten, men vi har inga konkreta bevis, och vi har tidigare erfarit att polisen inte undersöker sakerna. 2015 blev jag överfallen på gatan mitt på dagen. Polisen har inte gjort något för att undersöka den saken, säger Rodrigo Mundaca.

TV-KLIPP: Så mycket vatten går åt till ett kilo avokado

Hård kritik från industrin

Enligt Rodrigo Mundaca fick aktivisterna utstå hård kritik från branschorganisationer och plantager dagarna efter avslöjandet.

– De hävdar att jag och mina kolleger är ute efter att skada chilensk export. Vi är oansvariga och våra handlingar kommer att kosta många chilenare deras jobb, hävdar de. De kallar oss för ekologiska terrorister och säger att vi motarbetar Chiles intressen.

Han ångrar emellertid inte sin medverkan i Danwatch granskning av den chilenska avokadoindustrin.

– Vi har kämpat för chilenarnas rätt till vatten och det fortsätter vi med. Vi är dessvärre vana vid att hot, överfall och förtal är priset för att kämpa för mänskliga rättigheter i Chile, där straffrihet för de mäktiga dessvärre är vår vardag.

Får hjälp av tysk stiftelse

Rodrigo Mundaca får nu hjälp med advokat och säkerhetsrådgivning av den tyska stiftelsen Heinrich Böll, som har samarbetat med Modatima i tre år.

– Vårt kontor och avdokater i Chile säger att det här är det allvarligaste hotet mot Rodrigo Mundacas liv på flera år, säger Ingrid Wehr i stiftelsen till Danwatch.

LÄS MER: Torka hotar Chiles avokadoodlare

LÄS MER: Tv-kocken: Avokadon går att ersätta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.