Gavin Newsom, Kaliforniens guvernör, vid en pressträff om torkan den 21 april. Foto: TT

Akut vattenbrist i Kalifornien – rädsla för skogsbränder

Uppdaterad
Publicerad

Stora delar av Kaliforniens vattentillgångar för sommaren har redan gått åt under de ovanligt varma vårmånaderna. Befolkningen uppmanas spara vatten samtidigt som myndigheterna fruktar att en svår skogsbrandsäsong är i antågande.

En stor majoritet av delstatens kommuner, 41 av 58, omfattas från och med nu av ett nödläge om torka motiverat av akut vattenbrist i norra och centrala Kaliforninen, meddelade guvernören Gavin Newsom på måndagen, rapporterar Reuters.

Orsaken till torkan är de ovanligt höga temperaturerna under april och maj, något som påverkat delstatens tillgång till vatten.

Klimatkrisen

Vattenbeståndet i ”The Sierra Nevada snowpack”, en naturlig vattenreservoar som står för en tredjedel av regionens vatten, låg på bara 59 procent i början av april, en tid på året då den annars brukar ligga på topp.

Cirka 30 procent av delstatens befolkning bor i de drabbade områdena, omkring tolv miljoner människor. De uppmanas nu begränsa sin vattenanvändning vid bland annat bevattning, duschande, diskning och tandborstning.

Kan leda till svåra bränder

Myndigheterna oroar sig för att torkan skulle kunna leda till en vår skogsbrandsäsong av samma kaliber som förra året. Även då föregicks bränderna av torka under årets första halvår.

Ett 17 000 kvadratkilometer stort område eldhärjades under 2020, ett nytt rekord. Över 30 personer dog och hundratusentals tvingades att lämna sina hem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet