SVT:s Mellanösternkorrespondent Stina Blomgren kommenterar IS-ledarens död. Foto: SVT/TT

”al-Baghdadis död behöver inte vara avgörande”

Uppdaterad
Publicerad

IS-ledaren Abu Bakr al-Baghdadis död kan slå hårt mot terrororganisationen IS. Samtidigt finns många andra seniora ledare kvar vid liv, säger SVT:s Mellanösternkorrespondent Stina Blomgren.
– Hans död behöver inte vara avgörande för organisationen.

Hur har reaktionerna varit i Mellanöstern?

– I Irak har man visat bilder på operationen, och meddelat att irakisk underrättelsetjänst har bidragit med avgörande information för att hitta al-Bagdhadi. Även de kurdiska SDF-styrkorna, som har spelat en avgörande roll i kampen mot IS, säger sig ha bidragit i operationen.

– Rent generellt är skräcken för IS väldigt stor i norra Syrien och i norra Irak, där tiotusentals IS-sympatisörer tros gömma sig i så kallade ”sovande celler”. Men den rädslan förändras inte i och med det här beskedet.

Vad betyder det här beskedet för IS?

– Det är ett stort slag mot IS om man nu har förlorat sin ledare. Abu Bakr al-Baghdadis vision om ett kalifat drog många sympatisörer till IS. Samtidigt är det här en grupp som bygger på struktur och ideologi, och den strukturen och ideologin lever vidare. Andra seniora ledare är fortfarande vid liv.

– Hans död behöver inte vara avgörande för organisationen. Han har tidigare varit skadad och då lämnat över ledarskapet till nära anhängare.

Hur är IS status just nu?

– Under sin storhetstid regerade man över miljoner människor i Irak och Syrien. Men al-Baghdadi ska ha varit mer eller mindre på flykt efter Mosul och Raqqas fall. I våras förlorade man dessutom den sista spillran av det så kallade kalifatet i norra Syrien, säger Blomgren.

– Civila i området mellan Irak och Syrien lever fortfarande i skräck. Det finns fortfarande tusentals IS-anhängare i sovande celler så terrororganisationen finns kvar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

IS-ledare död

Mer i ämnet