Kurdiska generalen Mazloum Abdi (vänster) säger att kurdiska underrättelsetjänsten hade en informant hos terrorledaren al-Baghdadi (höger). Foto: TT

Kurdisk ledare: al-Baghdadi förråddes av en av sina närmaste

Uppdaterad
Publicerad

Abu Bakr al-Baghdadi förråddes av en av sina närmaste män, uppger NBC. Informatören gav detaljerade uppgifter om gömstället till kurderna – som sedan skickade dem vidare till CIA. Mannen ska till och med ha smugglat ut terroristledarens använda underkläder och ett blodprov för att bevisa var al-Baghdadi fanns.

Det är den kurdiska generalen Mazloum Abdi som talat med amerikanska NBC om kurdernas roll i förarbetet till insatsen som ledde till IS högste ledare Abu Bakr al-Baghdadis död. Donald Trump sade under söndagen att ”kurderna har gett oss viss information som visade sig vara till hjälp”. Nu berättar de kurdiskledda styrkornas ledare vad det rör sig om.

Den kurdiska underrättelsetjänsten hade en kontakt djupt inne i al-Bagdhadis närmsta krets. Det var terrorledarens säkerhetsrådgivare som under fem månader spionerade på honom för kurdernas räkning. Han kunde ge detaljerade uppgifter om al-Baghdadis gömställe, som kurderna sedan förde vidare till USA.

Lämnade över blodprov

I somras kunde informatören lämna över al-Baghdadis använda underkläder och senare även ett blodprov från IS-ledaren för att bevisa för den amerikanska underrättelsetjänsten att informatören befann sig i hans absoluta närhet, berättar generalen för NBC.

När dna-analyser gav träff kunde jakten på terrorledaren växla upp. Informanten kunde då beskriva gömstället rum för rum med detaljerade uppgifter om antalet vakter och var tunnlar fanns.

Tidigare uppgifter har också gjort gällande att en av terroristledarens fruar som fängslades i somras har kunnat ge information om var han befann sig.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.