SVT:s Stina Blomgren är på plats i rättssalen i Kairo. Foto: SVT

al-Jazirajournalist: ”Journalister ska inte fängslas för att de gör sitt jobb”

Uppdaterad
Publicerad

al-Jazirajournalisten Baher Mohamed blev pappa under sin tid i egyptiskt fängelse. För tio dagar sedan släpptes han mot borgen.  – Jag vill jobba som journalist igen, säger han till SVT:s reporter Stina Blomgren som bevakar dagens rättegång på plats i Egypten. 

SVT:s korrespondent Stina Blomgren twittrar inifrån rättegången här. Där meddelar hon att rätten precis ajournerat fallet till den 8 mars. 

Intervjuas av SVT

– Det tog fyra dagar innan min son Haroun log mot mig. Och i går somnade han för första gången på min axel. Det kändes helt fantastiskt, säger Baher Mohamed där han står med sin halvårsgamla son på axeln.

Journalister dömda till fängelse

Fortfarande har han inte riktigt vant sig vid känslan av att inte vara inlåst.

”Försökt lära känna min son”

Vi träffas i vardagsrummet i Baher Mohameds hem i en förort till Kairo. Treåriga dottern Fayroos och femårige sonen Hazem leker och kivas, men håller sig hela tiden tätt intill faderns sida.

– Så har det varit sedan jag släpptes ut ur fängelset. Även om jag bara ska hämta något i bilen nere i garaget så gråter de och tror att jag ska försvinna igen, säger Mohamed.

Tillsammans med sina två kollegor från TV-kanalen Al Jazeera English satt Mohamed i 411 dagar i ett egyptiskt högsäkerhetsfängelse.

– Jag har använt de här fria dagarna till att försöka lära känna min yngste son, och försöka göra upp med det faktum att jag inte varit här för min familj. Jag vet också att friheten är begränsad. Rättegången pågår fortfarande och åtalet emot oss finns kvar, säger han.

Bevis: Föräldrarnas semesterbilder

Peter Greste, Baher Mohamed och Mohamed Fahmy greps den 29 december 2013, anklagade för att ha spridit ”falska nyheter” om Egypten och för att ha hjälpt det Muslimska brödraskapet, en rörelse som i Egypten stämplats som en terroristorganisation.

I somras dömdes journalisterna till sju respektive tio års fängelse i en rättegång som väckte en storm av internationell kritik bland annat från EU och FN. Bevisningen i målet omfattade bland annat en popsång av gruppen Gotye och familjefotografier från Peter Grestes föräldrars semesterresa till Tyskland.

I januari i år beslutade Egyptens högsta domstol att den kritiserade rättegången ska tas om. I början av februari utvisades Peter Greste till Australien i enlighet med en ny lag som gör det möjligt för utlänningar som åtalats i Egypten att överföras till sina hemländer.

Samtidigt ryktades att Mohamed Fahmy, som har kanadensiskt-egyptiskt medborgarskap, skulle utvisas till Kanada.

Hustruns kritik: Min man straffades för att han var egyptisk

I vardagsrummet beskriver Baher Mohameds fru Jenan Rashed sin frustration när det såg ut som att de utländska journalisterna skulle gå fria medan hennes man som är egyptier inte kunde resa till friheten utomlands.

– Jag blev ju glad för de andra. Men samtidigt stod de alla tre åtalade för samma sak. Om det inte fanns några bevis borde alla släppas. Det framstod som att utlänningarna som omvärlden brydde sig om skulle släppas, medan Baher skulle få betala priset för att han är egyptier. Det var inte logiskt, säger hon.

Både Mohamed Fahmy och Baher Mohamed blev kvar i Torafängelset fram till den 12 februari när de släpptes mot borgen.

Mohamed: Min frihet är begränsad

I dag inleds den nya rättegångens andra session. Samtidigt sitter minst elva journalister fängslade i Egypten, enligt yttrandefrihetsorganisationen AFTE. Organisationen Reportrar Utan gränser rankade nyligen landet som det andra värsta i världen när det gäller gripanden av journalister.

Ett i utlandet okänt exempel gäller pressfotografen Mahmoud Abou Zeid som suttit fängslat i över 500 dagar utan rättegång.

Baher Mohamed säger att han vet att hans frihet är begränsad.

”Älskar att vara journalist”

Hans mål om han någon gång rentvås från brottsanklagelserna är att arbeta för att samtliga journalister som sitter fänglsade i Egypten ska släppas fria.

– Jag älskar att vara journalist och jag vill arbeta som det igen en dag. Men jag vill också arbeta för yttrandefrihet och pressfrihet i framtiden. Så länge journalister sitter i fängelse är pressen inte fri.

– Världen måste få veta att egyptiska journalister sitter i fängelse och att de bör släppas omedelbart, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Journalister dömda till fängelse

Mer i ämnet