Foto: TT

Alan Kurdis smugglare dömda till fängelse

Publicerad

Två syriska människosmugglare som var inblandade i tragedin där treårige Alan Kurdi drunknade har dömts för människosmuggling i Turkiet.

De två syriska männen åtalades i februari misstänkta för människosmuggling och för att medvetet ha lämnat båten när den började ta in vatten, och därmed ha orsakat fem personers död.

Bara pappan överlevde

Alan Kurdi, mamma Rehan och storebror Galip, 5 år, drunknade i försöket att ta sig mellan Bodrum i Turkiet, och Kos, Grekland. Bara pappan i familjen överlevde. Två ytterligare flyktingar drunknade. Många medier över hela världen, inklusive SVT Nyheter, tog beslutet att publicera de brutala bilderna på treårige Alan som hittades död på stranden.

Bilden blev en symbol för den enorma flyktingtragedin. Enligt Internationella organisationen för migration har 418 personer dött i Medelhavet bara i år.

Förnekade allt

De två männen hävdade att Alan Kurdis pappa Abdallah Kurdi orsakat dödsfallen och organiserat resan. Pappan åtalades dock inte och har återvänt till Syrien.

Smugglarna döms till fyra år och två månaders fängelse för människosmuggling men frias dock från åtalet om att medvetet ha orsakat flyktingarnas död, rapporterar Reuters via turkiska nyhetsbyråer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.