Demonstranter samlades under lördagen i huvudstaden Tirana i Albanien för att visa sitt missnöje mot landets regering. EU och USA har uppmanat landets ledare att föra en dialog för att lösa landets politiska kris. Foto: Hektor Pustina/AP/TT

Albanienval slopat på grund av EU-förhandling

Publicerad

Demonstranter i Albaniens huvudstad Tirana har ännu en gång gått ut på gatorna och under drabbningar med polisen krävt premiärminister Edi Ramas avgång.

Strax före demonstrationen klargjorde president Ilir Meta att han beslutat att ställa in lokalvalen den 30 juni eftersom den politiska krisen i landet ”underminerar varje chans att inleda anslutningsförhandlingar” med EU.

Ramas socialistiska regering anklagas för valfusk och korruption och protesterna har pågått i flera månader. Nu har också inspelningar dykt upp som släppts av en tysk tidning och som enligt oppositionen stärker tecknen på valfusk.

Oppositionsledaren Lulzim Basha från Demokratiska partiet talade vid lördagens demonstration, bland annat om det beslut oppositionen tagit redan tidigare om att bojkotta lokalvalen. Han möttes av jubel när han talade om att valen nu är inställda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.