Aleksandr Lukasjenko menar att planet med regimkritikern ombord var bombhotat. Foto: Maxim Guchek/TT

Aleksandr Lukasjenko: Agerandet var i enlighet med lagen

Publicerad

Belarus agerade i enlighet med internationell rätt när man i söndags tvingade ett plan att landa i Minsk, säger president Aleksandr Lukasjenko. Ombord på planet fanns en regimkritiker som greps. Europeiska unionens byrå för luftfartssäkerhet uppmanar nu flygbolag att inte använda sig av belarusiskt luftrum.

De som önskar Belarus illa vill ”strypa” landet och använder det som en testplats för framtida attacker mot Ryssland, säger Belarus president Aleksandr Lukasjenko i sitt första uttalande efter att ett plan med en regimkritiker ombord tvingats landa i Minsk i söndags.

Planet var på väg till Litauen och regimkritikern Roman Protasevitj greps och fördes bort. Agerandet har orsakat ett internationellt ramaskri, men de som kritiserar Belarus har ”gått över gränsen” och övergett sunt förnuft, säger Lukasjenko.

Bombhot från Schweiz

Regeringen i Belarus har sagt att planet tvingades ned på grund av bombhot, något som inte har bekräftats av oberoende källor. Enligt Lukasjenko ska hotet ha kommit från Schweiz, och Belarus agerande följde internationell rätt för att skydda människor som hade kunnat komma till skada. Ryanair som äger planet säger att inget farligt föremål hittats ombord.

Pratasevitj, 26, har varit med och grundat Telegramkanalen Nexta, som bland annat sänder från och sprider information om protester mot regimen. Han har i två år levt i exil – för att undvika att arresteras och dömas till fängelse i Belarus.

På onsdagen uppmanade Europeiska unionens byrå för luftfartssäkerhet, EASA, flygbolag att undvika luftrummet över Belarus av säkerhetsskäl.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer