Att bära ett tänt ljus eller bära svarta kläder i närheten av Victoria park räknas som att delta i en otillåten allmän sammankomst – ett brott som straffas med fem års fängelse. Foto: Kin Cheung/AP/TT

All sorg förbjuds i Hongkong

Publicerad

Hongkong har varit den enda platsen i Kina där människor kunnat sörja massakern på Himmelska fridens torg 1989 offentligt. Men inte nu längre. I år hotar fem års fängelse för den som håller i ett tänt ljus.

Pekings grepp om Hongkong blir allt hårdare. Den 4 juni förra året var tusentalet människor i Victoria Park för att hedra offren från massakern i Peking 1989. De stod i munskydd, med några meters mellanrum. Manifestationen hade inte fått något tillstånd. Men även om många greps efteråt så var det i alla fall möjligt att genomföra en manifestation, då. Innan dess, under 30 år, hade människor i Hongkong hållit stora manifestationer varje år.

I år är manifestationerna ännu mer förbjudna. 7000 poliser patrullerar gatorna i Hongkong. Victoria Park är avstängt och 3000 poliser befinner sig i anslutning till parken. Förra året hänvisade myndigheterna till pandemin för att förbjuda manifestationen, och det gör man i år också. 

Första årsdagen med nya säkerhetslagar

I anslutning till minnesdagen har chefsminister Carrie Lam dessutom varnat för att bryta mot de nya så kallade säkerhetslagarna som stiftades förra året. De handlar till exempel om omstörtande politisk verksamhet.  

Polisen har hänvisat till en annan äldre lag om otillåtna allmänna sammankomster. Den stiftades av britterna när Hongkong fortfarande var en brittisk koloni, och enligt den kan alla som deltar i en otillåten allmän sammankomst straffas med upp till fem års fängelse.

Flera aktivister gripna

Polisen har dessutom varnat att den som bär ett tänt ljus eller har svarta kläder i närheten av Victoria Park kommer att anses delta i en otillåten sammankomst. Och om man utför “sörjande beteende” i andra delar av Hongkong räknas detta också som att man deltar i en otillåten sammankomst.

Årets manifestation har inte fått tillstånd, trots överklaganden. Flera personer som försökt organisera årets manifestation har gripits, bland dem aktivisten Chow Hang-tung.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.