– Jag hade kunnat besöka min familj, åka utomlands, studera vidare, men det kan jag inte nu, säger Allison. Foto: SVT

Bidens förslag: Dreamers ska kunna bli amerikanska medborgare

Publicerad

USA:s president Joe Biden föreslår att så kallade Dreamers, de som lever i USA utan lagliga dokument, ska kunna få amerikanskt medborgarskap inom åtta år. Detta skulle underlätta livet för bland annat Allison som har bott i USA sedan hon var barn men som fortfarande inte är en amerikansk medborgare. 

Som barn tog sig Allison och hennes föräldrar över floden Rio Grande i Mexiko för att ta sig till USA. Hon har sedan dess skaffat sig en universitetsutbildning. Nu är Allison skyddad av DACA, den lag som ger henne rätt att leva, studera och arbeta i landet, men utan möjligheten att bli amerikansk medborgare.

– Jag hade kunnat besöka min familj, åka utomlands, studera vidare, men det kan jag inte nu, säger Allison.

Men detta kan ändras. President Joe Biden föreslår nu att de som lever i USA utan lagliga dokument ska kunna få amerikanskt medborgarskap inom åtta år.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.