I den första tv-intervjun sedan USA:s president Joe Biden svors in får Donald Trump svidande kritik. Foto: TT/EBU/CBS

Biden: Trump ska inte få tillgång till hemlig säkerhetsinformation

Uppdaterad
Publicerad

Tidigare presidenter får vanligtvis tillgång till hemligstämplad säkerhets- och underrättelseinformation. Men Donald Trump verkar bli utan. Det säger nuvarande president Joe Biden i sin första tv-intervju sedan han svors in.

– Det finns ingen anledning att han ska få den informationen. Vad finns det för värde i det? Vilket inflytande har han över huvud taget, utöver det faktum att han kan råka försäga sig, säger Joe Biden till CBS News.

Tidigare presidenter erbjuds tillgång till information om landets säkerhetsläge av den sittande presidenten, dels som en artighet och dels för att kunna be om råd. Enligt The New York Times erbjuds just nu säkerhetsinformation till Jimmy Carter, Bill Clinton, George W. Bush och Barack Obama. Nu ser det ut som att Donald Trump blir den första någonsin att bli utan den informationen.

– Det är på grund av hans oberäkneliga beteende, säger Joe Biden i intervjun.

Flera säkerhetsexperter har tidigare uttalat sig mot att Trump skulle få tillgång till hemlig säkerhetsinformation. Det är valfritt för tidigare presidenter att ta del av informationen och det är oklart om Trump bett om det.

Se delar av Joe Bidens intervju i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.