Den här flickan var 16 år när hon kidnappades av terrorsekten Boko Haram. Foto: TT

Allt fler barn tvingas bli självmordsbombare för Boko Haram

Uppdaterad
Publicerad

Antalet barn som terrorgruppen Boko Haram använder som självmordsbombare har ökat dramatiskt. I det första kvartalet 2017 har tjugosju barn mist livet i attacker.

– Antalet barn som används i attacker med självmordsbomber är nästan lika många under årets första tre månader som under hela förra året, säger Marie-Pierre Poirier från Unicef i ett uttalande.

27 bara i år

Det är FN-organet Unicef som släpper en rapport i samband med att det i dagarna är tre år sedan 276 flickor från Chibok i nordöstra Nigeria blev kidnappade av Boko Haram.

LÄS MER: 450.000 barn lider av undernäring i Nigeria

Rapporten visar på en kraftig ökning av barn i självmordsattacker de senaste åren. Från bara fyra stycken 2014 till nu alltså tjugosju bara under årets första tre månader.

– Dessa barn är offer, inte förövare. De är lurade eller tvingade att begå dessa fruktansvärda handlingar. Det är avskyvärt, säger Marie-Pierre Poirier.

Barn drogas före attackerna

Enligt rapporten är det i många fall oklart om barnens ens förstår vad de gör. I vissa fall blir de drogade och manipulerade för att utföra attackerna. Anledningen till att barn används tros vara för att de lättare kan smälta in och ta sig in på platser för att detonera sina bomber.

LÄS MER: Rättsprocess mot 1.000 personer från Boko Haram

Bland de etthundra sjutton barn som används vid självmordsattacker under de senaste är åttio procent flickor. De spränger sig själva vid allmänna platser som marknadsplatser och vid militära vägspärrar. 

– Detta är den värsta sortens utnyttjande av barn i konflikter, säger Marie-Pierre Poirier.

De barn och unga kvinnor som kidnappas, men lyckas fly får det ofta svårt när de kommer tillbaka till sina samhällen. Ofta bemöts de med misstänksamhet, eller stöts bort från föräldrar och släktingar eftersom de i många fall kommer hem med barn, vars pappor tillhör Boko Haram.

2002 bildades sekten i staden Maiduguri i nordöstra Nigeria

2009 tog medlemmarna till vapen och blev en jihadistgrupp

2014 blev ett våldsamt år då bland annat 276 flickor från Chibok kidnappades

2015-2017 har gruppen pressats tillbaka militärt och övergått till terrorhandlingar

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.